сряда, декември 23

Весела Коледа на най-упоритите фенове


Тази година моят поздрав е с гала изпълнението на Невяна Владинова. Понякога една силна гала композиция е освен всичко друго и заявка за оригинални състезателни съчетания. Надявам се, че Невяна ще ни поднесе още такива подаръци, и то за всички гимнастически празници, каквито са предстоящите, през 2016-та, състезания.

През 2015-та година Невяна наистина надскочи себе си, а това е по-трудно, отколкото да победиш съперниците си. Под "надскочи себе си" имам предвид, че изигра с максимална чистота много трудни съчетания и се пребори много смело както с труден жребии и съдийски пристрастия, така и с много други интереси,с каквито се сблъсква всеки спортист. Всички бихме искали в спорта резултатите да са пропорционални на възможностите и труда, а не на личните симпатии или игри на дребно, но, за съжаление, това не винаги е така, и то не само в гимнастиката. Най-трудното е да останеш мотивиран. Девет от десет състезатели може и да губят мотивация, когато се сблъксват не с тавана на собствените си възможности, а с тавана, който се опитва да им постави някой друг. При Невяна нямаше такава загуба на мотивация. Тя защити и своето име, и това на българския отбор.

От много години чакаме да дойде българска гимнастичка, която да се наслаждава с пълна сила на това, в което е толкова добра: гимнастиката. Сега е времето да се надяваме по силно от всякога.




А като става дума за гимнастичка, която защитава отбора с цената на много лични жертви, няма по-красив пример от Лили Игнатова. За феновете, които вече не са толкова млади, но си остават влюбени в спорта, поздравът е това съчетание с топка. И понеже случайности няма, музикалният избор... не е случаен. 

Не са случайни и решенията на Лили да се завърне в голямата гимнастика след многобройни отказвания. Много пъти съм се питала защо и тя, и други гимнастички правят този тежък избор: да се върнат след много победи и поражения, и след много жертви. Стигам до извода, че освен собственото здраве, едно от най-важните неща в живота е да се насладиш в пълна степен на това, в което си наистина добър. Така че медалите са резултат, но не са единственият стимул. Другият желан резултат е, че най-талантливите, в повечето случаи, ще победят, въпреки упоритота намеса на всички останали.




Бъдете здрави през 2016-та! Помислете си с любов за всички победи над вашето собствено твърдоглавие, защото то може би би накрало много шампиони да се предадат. И не позволявайте на другите да бъдат по-упорити от вас. При наличието на достатъчно талант, единствената пречка е недостатъчното упорство. Аз искам да видя как българският отбор излиза със стопроцентово настървение от идеята да надскочи себе си през олимпийската година.

Напред!

Нека победите станат много, а грешките - просто поредната тренировка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар