вторник, април 17

Новите съчетания на Невяна Владинова продължават да залагат на скоростта и риска


Гледах три от новите съчетания на Невяна от участието и на турнира за световната купа в Италия.  Така и не успях да намеря клип от изпълнението на лента с добро качество. Лентата е особен уред, защото там много от преките конкурентки на българския отбор срещат сериозни затруднения с техниката на уреда и допускат грешки, дали от напрежение, дали защото климатикът в залата пречи в някои зали, или просто като цяло не играят чисто.  И Катрин, и Невяна, и Боряна Калейн имат шансове за медали на лента, но през този сезон очаквах повече и от рускините, и от Беларус и Израел на този уред. От украинките не знаех какво да очаквам, така че те отдавна надминаха очакваното с това безкрайно красиво момиче Влада. Но за нея ще пиша отделно.

За да се върнем на композицитте, които все пак гледах, направи ми впечатление, че на всички уреди при Невяна си личи стремеж да запази стила си, зрелищността и динамиката, както и определени елементи с уреда, които сме виждали през последния сезон.  Това е добър ход и аз подкрепям решението Невяна да излезе уверена и да покаже най-доброто от себе си, стига да има достатъчно нови идеи. Трудно е да се прецени дали това е така на този етап.

Особено на бухалки и топка, много елементи са същите или близки до видяното миналата година, но са подредени по различен начин. Бухалките ме притесняват най-много, защото са много динамични и трудни, но засега не видях да има заложени достатъчно акценти. Музиката е бърза, но движенията не са в хармония с нея.

На обръч ми се струва също, че Невяна се движи по килима, а музиката си тече. Музиката на обръч ми хареса много повече, отколкото тази на бухалки обаче. Има голям потенциал да се разкрие цялата красота на избраната музика и съчетанието да изглежда по-разгърнато по целия килим и с повече връзки между отделните елементи. Може би просто е въпрос на това да видим изиграване на обръч с по-голяма амплитуда. Давам си сметка, че Невяна се завърна на голямо състезание след контузия и че още предстоят много големи състезания. Обръчът би могъл да стане незабравима композиция и нейна запазена марка, но предстои много работа. За мен лично на обръч и бухалки може да се наложат промени в самите съчетания, не само по-чиста игра.

И аз като много фенове, а май и  някои съдии, най-много харесах топката. Мисля, че Невяна просто я игра с повече увереност и с удоволствие.  Радвам се, че Невяна има едно съчетание, което да изглежда "закачливо".   Въпреки че е много различно от миналогодишната топка, това съчетание продължава да се вписва в цялостния стил на Невяна по отношение на рисковете, боравенето с уреда. Съчетанието вече много се хареса и е само въпрос на време да започне да изглежда наистина изиграно с лекота и добро настроение. 

Важното в това съчетение е да има достатъчно трудност и да се зачетат всички елементи, за да се приеме "сериозно" и от съдиите, а защо не и от по-консервативни зрители. Понякога има очаквания, че композиците с топка ще са по-лирични, ще пресъздават класическа или филмова музика, но това не е нужно, за да се печелят и медали, и фенските сърца! Определено е хубаво, че Невяна излиза с много различен подход към уреда, наистина неочакван избор.

Да гледаме напред и нагоре, както досега. Успех!