понеделник, октомври 10

Време за промени в българската федерация (лъвицата е недоволна)

Внимание, скъпи фенове, дишайте дълбоко, защото лъвицата е недоволна. Националната треньорка Илиана Раева е недоволна. От какво? Не, не е от класирането на своята любимка, националката Цветелина Стоянова. От нея сме доволни при всякакви грешки (но на тази тема ще можете скоро да прочетете повече в английския ми блог, http://ludafenka-en.blogspot.com/2011/10/bulgarias-number-2-by-subscription.html). Илиана Раева е недоволна от българската федерация по художесвена гимнастика. Федерацията изпраща момичетата на евтин хотел, слабо организира техните пътувания и като цяло не се грижи за момичетата от националния отбор. С думите на самата Раева, ето как изглежда недоволството:


"Отвратена съм от отношението на нашата федерация. Правиха си гавра с нас, но ние въпреки това грабнахме златните медали. Не може да си представите в какви условия бяхме принудени да живеем. Момичетата почти не се хранеха, тъй като храната беше безобразна. Всеки ден тренирахме до 13:00 часа, а после бяхме принудени да пътуваме по 40 минути до някакво крайпътно заведение, за да обядваме.

Това е пълно безумие, но се оказа най-малкото. Мизерията беше пълна. Настаниха ни в някакъв не хотел, а мотел, където приютяват бедни хора. Там бяхме принудени да съжителстваме с проститутки, които се разхождаха навсякъде. Така ли беше момичета", обърна се Раева към своите състезателки, които потвърдиха думите й."
http://www.novini.bg/news/23392-илиана-раева-гавриха-се-с-мен-и-момичетата.html

Както забелязвате, когато лъвицата е недоволна, тя е много недоволна. Чува се ръмжене. От устните й излизат изказвания, от които би се засрамил и някой псуващ футболист.

Само че художествената гимнастика не е футбол. Защото, ако беше, Мария Гигова, която от години е на ръководител на Федерацията, отдавна щеше да бъде вън от футболното игрище. Нямаше дори да стои на скамейката, а камо ли на топлия и удобен пост, който е запазен за нея от десетилетия. И няма нужда да използваме думи като "гавра", за да изразим недоволството си. От много отдавна се знае, че Федерацията не си мърда пръста, за да помага на националния отбор.

Нешка Робева също беше много недоволна

Още преди 20 години, на световното в Атина през 1991-ва, където играха страхотните Мила Маринова и Кристина Шикерова, както и тогава дебютантката Мария Петрова, Нешка беше недоволна от това, че госпожа Гигова е нашият представител в международните гимнастически среди, а не помага на отбора на България. И много други пъти е била недоволна, но статуквото не се смени. Тогава Илиана Раева не протестираше. Не я чух да протестира и през 1996-та, когато състезателка от нейния клуб, Мария Колева, игра в ансамбъла на Олимпиадата, и когато останахме по най-незаслужен начин втори.

Мариета Дукова беше още по-недоволна, и не знам как издържа

Госпожа Дукова, треньорката на Симона Пейчева, също се оплакваше, че Федерацията не подкрепя Симона по никакъв начин, дори когато Симона Пейчева изтърпя от много тежка контузия и се говореше, че не може сама да си обуе обувките от болки. Симона, един рядко срещан талант, даде всичко от себе си на българската гимнастика и беше единствената ни индивидуална звезда в продължение на много години. Тъжно е, че точно тя беше принудена да се справи сама с къде по-тежки проблеми от един евтин хотел.

И ако в миналото Нешка Робева е успявала някак да извади шампионки и без подкрепа от Федерацията, то е защото все пак е имала други източници на подкрепа. Симона и Мариета Дукова обаче бяха абсолютно сами срещу всички. Сами с контузиите, сами в един нелеп допинг скандал, който никога не трябваше да се случва. Шампионката, човекът Симона не заслужаваше такова отношение, и дано сега, когато най-сетне Раева е недоволна, някой да се засрами и заради това.

Но по времето на Симонините успехи, Илиана Раева не беше недоволна от властите. Може би хотелите все пак са били на ниво.

А какво ще стане сега?

Ще поеме ли Илиана Раева поста на шеф на федерацията?

Надявам се, че да. Въпреки че толкова години си мълча, когато Федерацията не си вършеше работата, радвам се, че този евтин хотел я разгневи. Надявам се, че нейната жажда за власт ще доведе до промени.

Илиана Раева показа, че може да бъде организатор и администратор като направи възможно състезанието за световната купа в София. За мен тя би стояла по-добре зад бюро, отколкото в залата. Отдавна е време Гигова да си отиде. Много отдавна. Но не знам дали лъвският гняв е достатъчен. В България мнозина са пуснали корени в уютните окопи на бюрокрацията и дори силни характери не успяват да ги свалят от трона на собствения им мързел.

Затова ще ви почерпя, като със старо вино, с едно близо 19-годишно сиртаки в изпълнение на Илиана Раева:


И ще добавя, че освен ново ръковдоство на федерацията, имаме нужда и от нови треньори, които да се психолози и творци. Това съчетание показва темперамента на Илиана по красив начин, а не по начина, който виждаме сега: сега тя се изразява не пламенно, а с груби думи. На Олимпиадата през 2012 българският отбор трябва да отиде с оригинални съчетания, и сърцата им трябва да бъдат на килима, а не в хотела и по чалга дискотеките. 

Разбира се, дали ще имат хубав хотел и добри условия на работа също е важно. Всеки спортист заслужава такива условия.  Нека Илиана се погрижи за материалните облаги, вярвам, че може да го направи. И нека някой друг да заиграе със силния стремеж и дух, който имаше като състезателка самата Раева.