събота, януари 24

Честит Рожден Ден на Анелия Раленкова!

Двукратната европейска шампионка Анелия Раленкова, която е също и абсолютна световна шампионка от 1981-ва година, навършва 51 години на 25-ти януари. Нарочно избирам да "издам" нейната възраст, защото тя отдавна е спечелила вечната любов на публиката, а това значи само едно: вечна младост за един невероятен, различен, упорит талант.

Анелия е първата българка, заслужила две абсолютни европейски титли. Втората е Мария Петрова. Дано скоро и други българки достигнат този връх: със сигурност има поколение, към което да гледат с възхищение. Особено запомняща се е победата на Анелия на европейското първенство във Виена през 1984-та, където тя получава две оценки от 10.000 в многобоя и още 3 във финалите и печели 4 златни медала, както и бронз с лента.

Гимнастиката на Анелия се откроява с много рискови елементи и със страхотна емоционална дълбочина. Тя е една от първите гимнастички в света, които изпълняват две кълбета под уреда, улавяния извън зрителното поле, и много други оригинални елементи.

Може би най-известна е нейната лента по "Болеро" на Равел,не отстъпва и топката по "Съмър тайм". Техниката на Анелия, както и музикалната интерпретация, са новаторски за времето си, и остават значими и днес, повече от 30 години след големите победи. С работата си с уреда тя поставя много от основите на българската школа и стил, а "нейните" елементи продължават да се изпълняват от състезателки по цял свят.

За Анелия феновете понякога мислят като за много сериозна и почти вглъбена гимнастичка, но аз мисля, че тя винаги ни е давала да разберем колко силно обича и спорта, и своята публика.

За почерпка на феновете съм избрала един черно-бял спомен.



А на Анелия желая още много години любов!