неделя, август 21

Реверанси, стари величия, въодушевена нова зала

Завърши състезанието от веригата за Световната Купа по художествена гимнастика в София, в новата зала, арена "Армеец". За голяма наша радост Силвия Митева спечели 5 сребърни медала, а българският ансамбъл се окичи с две златни отличия и един бронз. Присъстваха много силни гимнастички от цял свят, а състезанието коментира за БНТ най-ерудираната и емоционална коментаторка, Вера Маринова.

Силвия игра много чисто и стабилно, също и с голяма емоция. Трябва да се отбележи, че нямаше "домакински" реверанси към Силвия и тя получи съвсем заслужени оценки.


Реверансите бяха към Франция

Необяснимо трета в многобоя завърши французойката Делфин Леду. Гимнастичка със силна пируетна техника, тя за съжаление не е много чиста в другите елементи с тяло, и не блести нито с артистичност, нито с някаква оригиналност в елементите с уреда. Само че световното първенство след месец е във Франция и съдийските реверанси към Леду вече са започнали. За съжаление, и на българска земя. Леду спечели и бронз на лента, с едно изпълнение, което Камелия Дунавска (световна и европейска шампионка с ансамбъла) определи като "не най-доброто за нея." Радостно е все пак, че Вера Маринова беше поканила Адриана Дунавска (европейска шампионка -1988, олимпийска вицешампионка-1988) и Камелия Дунавска да коментират, защото техните коментари бяха сравнително безпристрастни, много умерени и изпълнени с уважение към другите спортисти. Така, Леду някакси се оказа по-силна от азиатската шампионка Алябиева, една много мащабна и красива състезателка, и от изключителната Мелитина Станюта от Беларус, изпълняваща свои оригинални елементи, които са недостъпни не само за Леду, но и за повечето гимнастички на световно ниво. Но поне сестрите Дунавски отчетоха, че има много по-заслужили гимнастички от нея.


Най-силна в София беше Кондакова

Световната вицешамшионка от Русия Дария Кондакова спечели и 5-те златни медала в София. Тя допусна малки грешки на бухалки и лента, които според мен дойдоха заради голямата страст и амбиция, която водят тази гимнастичка във всяко нейно движение. Въпреки това, Дария възпламени публиката и най-вече извади на бял свят най-красивото в самата себе си. Много малко състезателки стъпват на килима, изпълнени от толкова много "огън", както Кондакова. За съжаление, понякога емоциите на Кондакова я завладяват напълно, и пречат на чисто спортното, състезателно съсредоточение, което би й позволило по-често да изпреварва своята съотборничка, другата най-силната рускиня,  Евгения Канаева.

Понякога се питам какво "движи" Кондакова в емоционален смисъл, какво я прави толкова пламенна. Ако си в залата по цял ден, как черпиш вдъхновение от "реалния" свят? Стигам до извода, че вдъхновението й идва от нейните собствени възприятия...за самата нея. Преди години журналистката Маргарита Рангелова беше писала: "Кой не би се влюбил в себе си, ако беше толкова красив и талантлив?" Само че, ако Кондакова беше влюбена и в нещо или някой друг, страстта й на килима нямаше да я самоизяжда. А сега грешките идват от един почти изкуствено подклаждан пламък.

До известна степен същото може да се каже и за другата руска звезда, игривата Александра Меркулова.


Меркулова игра интересни бухалки, но според Камелия Дунавска преиграва

Александра Меркулова си тръгна само с един бронз на бухалки от София, но игра бухалките с такова удоволствие, сякаш щеше да започне да пее с музиката или да си ръкопляска сама. Коментаторите поставиха въпроса дали наистина това е нейният темперамент или треньорките я подтикват да изглежда така. Аз нямам луд фенски отговор на въпроса, но се радвам на тази нова руска звезда. Най-малкото защото не е поредната "жена-вамп", а носи своя собствена свежест и игривост. Знам, че руската националка треньорка е разочарована, че Меркулова не спечели повече медали. Ами да, чиста подигравка е, че Леду е класирана и преди нея.


Но ние си знаем, че в гимнастиката винаги някой прави тънки сметки

Защо мислите, че Украйна не изпрати двете си най-силни състезателки? Ами защото не искат да ги победят и българките. На големи състезания рускините са винаги преди тях, пък и Беларус. А в България, разбира се, с по едно домакинско рамо, щеше да класират преди тях и Силвия, и, парадоксално, Леду. Затова новата звезда на Дерюгини, Максименко, отиде на Универсиадата в Китай да се бори с Канаева и Чаркашина, но не у нас, където по-слаби момичета щяха незаслужено да я победят. Израел, лично за мен, не дойдоха по същата причина. Нета Ривкин е една от най-чистите и интелигентни изпълнителки в цял свят. Тя не може да си позволи да губи позиции месец преди световното, защото иска да се класира и преди Силвия, и преди Леду.

Само отборът на Беларус пътува навсякъде и всичко търпи

Радвам се, че Беларус дойдоха в София с ансамбъла си, с прекрасната Станюта и с новата надежда Рябцева. Мелитина Станюта, правнучка на знаменитата белоруска актриса Стефания Станюта, спечели бронз на топка и обръч. Заслужаваше повече. Надявам се да компенсира на световното.

При ансамблите също се получиха грешки, не само при Беларус, но най-вече при Русия и Италия, нашите големи конкуренти за световното. Моята оптимистична прогноза за класирането на нашия ансамбъл извън София е, че могат да се борят за бронз. Въпреки това обаче, в новата зала в София те играха много силно и донесоха голяма радост на българската публика.

Новата арена "Армеец" сияеше, окичена с български знамена по трибуните

Няма нищо по-светло от ентусиазма на публиката. Българската публика засенчи блестящите камъни "Сваровски" по триката на гимнастичките.

Ще си призная, че не разбирам защо залата е кръстена "Армеец." Да я бяха кръстили направо "Другаря Живков" или "Болшевик". Но отживелицата не името не пречи да се радваме на хубавото спортно съоражение.Посрещнахме с много вълнение не само Силвето, Биляна и ансамбъла, но и майсторките на любимия спорт от цял свят. Сред тях бяха и български треньорки в чужбина.

Мариана Василева изведе силна своя състезателка във финала на лента

Зейнаб Джавадли от Азербайджан представи много красиво съчетание на лента и едно от най-елегантните черни трика, които съм виждала в последно време. Тя наистина игра без излишна украса и без примадонски пози. Радвам се от сърце за успехите на Мариана извън пределите на България. Неслучайно руската национална треньорка Ирина Винер посочи колко български специалисти работят в чужбина. Техният принос за развитието на гимнастиката на световно ниво е огромен. Според "Мадам Винер" трябва да си върнем специалистите.

Вера Маринова и сестрите Дунавски посочиха, че след дълги години Людмил Коцев се върна в България. Това е прекрасно. Сещате ли се кой друг от неговото поколение никога не е напускал?

Нешка Робева: името, което Вера гледа да не споменава

В коментарите си Вера Маринова се върна много назад, говори за Жулиета Шишманова, как Жулиета виждала само най-доброто във всяко дете, дори в гимнастички, които не са можели да правят шпагат. Адриана Дунавска, Слава Богу, я прекъсна, и каза, че Нешка също е можела да открои качествата на всяка гимнастичка и да прикрие недостатъците. С едни много лични, много смели, гениални композиции. Композициите на ансамбъла сега, както и тези на Силвия, не са такива. Това не се каза, но поне от време на време някой получава по една добра дума. Някой, който не е Илиана Раева, разбира се.

Интервюта със славни шампионки, Бианка Панова (световна шампионка -1987, европейска шампионка-1986) и Юлия Байчева (европейска шампионка -1990, световна отборна шампионка -1993), също имаше. И те не споменаха човека, който ги изведе до върха. Само че този път Бианка каза нещо много интересно:

Мария Петрова и Мария Гигова трябва да ни водят напред

Това са двете големи българки, трикратни световни шампионки, с позиции в международната федерация. И те също не са напуснали България. Сега имаме и зала, и талантливи деца, и красиви трика, и вярна публика. Затова си мисля, че е възможно следващият път реверансите да не са към Делфин Леду. Нека се поклоним и пред децата, които идват след 25-годишните Силвия Митева и Делфин Леду. От България за мен това са Анастасия Киссе, Биляна Проданова, Сара Стайкова. Ако погледнете класиранията през годината, те са високо оценени на международни състезания. Само на контролни в България остават назад.

На това състезание Биляна Проданова стана 7-ма на обръч и 8-ма в многобоя. Дано покаже подобни резултати и в бъдеще, защото тя е бъдещето, на което всички стари величия трябва да подадат ръка. Даже има и физически качества и никакви недостатъци за прикриване.