четвъртък, август 4

Конкурентките на Неви: първите 5

Обещах да пиша за Неви и ще го направя, дори когато отделям внимание на други гимнастички. Започвам с петте гимнастички в света, които Неви трудно би могла да победи на този етап, въпреки че грешки се случват на всички. Избрала съм техни снимки с бухалките, защото това е уред, с който Неви показва много по-интересни елементи и от петте.

1. Маргарита Мамун, Русия

Маргарита Мамун е моят избор за олимпийска шампионка. Тя има най-леките и красиви скокове сред гимнастическия елит, но показва и други трудни елементи, и с тяло, и с уреда. Маргарита е изразителна, пластична гимнастичка. Когато за първи път я гледах през 2011-та в Монреал, много се страхувах, че няма да пробие в руския отбор, а е толкова ефирна и летяща. Говорихме с други фенове, че може би трябва да играе за родината на баща си: Бангладеш. Но тя успя. Рита е моят избор, защото е най-всестранно развитата гимнастичка. А също и защото с нея работи Амина Зарипова: една от най-силните конкурентки, но и приятелки, на кралицата на българската гимнастика, Мария Петрова.























2. Яна Кудрявцева, Русия


Яна е гимнастичката с най-висока двигателна култура в света, като цяло. Придвижва се от един елемент в друг гладко като коприна, във всички движения изглежда прецизна до милиметър. За съжаление, Яна няма красиви скокове като Рита, нито дори като други гимнастички, които всъщност тя редовно побеждава, но съчетанията на Яна са виртуозно направени и изработени така, че да показват многото нейни красиви страни. А красивите й страни са много! И друг път сме имали шампионка, която не може да скача: спомнете си иначе желязната Александра Тимошенко. За разлика от Тимошенко и от всички досегашни шампионки, обаче, Яна пренесе работата с уреда и оригиналността на друго ниво. Яна е новатор в нашия спорт и е изключително зрелищна за гледане.  Бих се радвала да я видя на най-високото стъпало, но изборът ми е за Рита, защото Рита е гимнастичка до мозъка на костите си, която може да изпълни всеки елемент.  Освен това, Яна се възстанови от контузия на коляното и продължи смело напред, но сме я виждали и в по-силна форма. Сега е шансът на другите да я изпреварят.  Но ще бъде трудно.

















3. Ганна Ризатдинова, Украйна


Аз съм просто благодарна на Ганна, че продължава да тренира и да вълнува публиката като имам предвид стила на работа в украинския отбор. Не искам да засегна хилядите фенове на Ганна, но ако тя играеше в Русия, с тези физически качества, досега щеше да е спечелила много повече медали. За съжаление, нейните треньорки, Дерюгини, залагат на определен стил и не поставят достатъчно трудност, особено с уреда, в съчетанията на най-силната украинска гимнастичка. Вместо това предпочитат да има повече танц и движения, които са флирт с публиката, граничат с бурлеска/кабаре. Нито един път досега не ми е било неприятно да гледам как Ганна разхожда по килима красивите си дълги крака. Но винаги съм знаела, че тя може и повече. Ганна показва най-добрите пируети в света и през годините си създаде наистина ярко сценично присъствие. Истински подарък за публиката е танцовата част на нейното съчетание с бухалки по музика на Майкъл Джаксън. Само че за мен бухалките стоят статично през голяма част от съчетанието, като цяло липсва риск и амплитуда.  Ганна напълно заслужава бронза, но ако не го спечели, вината няма да е нейна. В спортно отношение Ганна е изцяло на нивото на рускините, просто композициите, които изпълнява не са достатъчно наситени и интересни.






















4. Мелитина Станюта, Беларус

Мелитина май беше по-интересна като млада състезателка, дори в първите си години в категория "жени." Тя стана много по-уверена с годините, но не винаги играе достатъчно чисто, а ми се струва, че и треньорките спряха да търсят новото и различното, с което тя да изпъкне. Мелитина има повече риск в съчетанията си, отколкото Ганна, но така и не успява да изглежда толкова ярка и мащабна, нито толкова изразителна.  Ако Мелитина не изиграе съчетанията си без никакви, дори малки грешчици, Сон от Корея, а може би и други състезателки, биха могли да я изпреварят. Тя обаче има много опит и по всяка вероятност ще остане в шестицата.




















5. Йон Жае Сон, Корея

Много елегантна гимнастичка, със сияща усмивка, с най-красивата постановка на главата и ръцете по време на пируетите. Като цяло с класическа техника, за която дори амбициозни балерини могат да продължат да мечтаят. През целия сезон тя игра много стабилно и с лекота и всъщност има големи шансове за медал, но се надявам Ганна и Мелитина да издържат психически и да я изпреварят, защото и двете показват по-трудни, по-зрелищни елементи, имат по-голям диапазон. Въпреки това Сон направи сериозна заявка за медал този сезон и не очаквам от нея да допусне грешки. Сон тренира с руския отбор и съм сигурна, че е научила много от тях, но бих искала да създаде още по-запомнящ се собствен стил. Тя е голяма звезда в своята родина и вече от година е непобедимата и най-изявена шампионка на Азия.





Изстраданата олимпийска квота на Невяна

За тези от вас, които не са имали възможност да следят спортния път на Неви, пропоръчвам този кратък документален филм. Той разказва по много откровен, но внимателен начин за борбата на Неви да влезе в националния отбор и за спечелената олимпийска квота. Има интервюта с всички важни фигури в българската гимнастика, които взимат решения за националните състезателки в индивдуалното и работят с тях.

Можем да видим и залата, и стаите на гимнастичките, и, като цяло, условията, в които работят, но също, разбира се, приятелствата, които създават със своите съотборнички и треньорки. 



Едно от нещата, които ме трогват най-много е, че филмът показва залата. Много е трудно за един фен да усетеи кипящата атмосфера в една тренировъчна зала и силната положителна енергия, която носи самото място.  През годините, когато наблюдавах тренировките на националния отбор, стигнах до извода, че дори завесите в залата са напоени не с пот и сълзи, а с надеждите на спортистите и треньорите им. Затова, когато си вътре, можеш да получиш усещането, че си в храм, или наистина в място, което съхранява огромен духовен заряд.