петък, ноември 26

Възрастта, спорта и предразсъдъците

Още от малка се чудех как така една гимнастичка на 20 години често е описвана като "зряла", дори "възрастна" или "пред отказване". Да, гимнастиката е тежък спорт, но след като една жена-спортист може да се състезава и на 35 в спортове като плуване, тенис на корт или волейбол, защо не в гимнастика? Да, ама килограмите пречели. Защо, в другите спортове да не би да помагат? Естествено, че на 25 една жена може да придобие "по-женствен" вид, но това не значи, че няма да може да е във форма. И въпреки, че гимнастиката е любимият ми спорт, никой не може да ме убеди, че да играеш тенис на корт например е по-лесно, че физическата форма там не е важна и че натоварванията не са умопомрачителни.

Казано направо, мисля, че спрямо гимнастичките вилнее някакво отношение на патриархалност и мачовщина. Гимнастичките са нежни и ефирни създания, а не, видите ли, някакви мускулести мъжкарани. Като Навратилова. Гимнастичките се омъжват млади, раждат деца преди 30, както си му е редът. Или пък танцуват в шоуто на Слави и стават манекенки...Къде ти гимнастичка ще има дълга спортна кариера, нали така или иначе след 25 всички жени надебеляват?

Чели ли сте скоро интервю с Маги Малеева? Питат я за мнението й на най-различни теми. Бизнес, политика, екология, здравеопазване. А гимнастичките? Ами тях все ги питат ядат ли шоколад, падат ли си по футболисти, на какви диети са. И кой им е любимият цвят, любимото цвете и любимият вид Фанта. Направо: детски лексикон.

Е, хайде, стига. В момента голяма част от най-добрите в света са над 20. Сред тях и нашата Силвия Митева, родена през 1986-та. Любов Чаркашина от Беларус е семейна и играе с халка на пръста. Някои състезателки от Израел си изкараха военната служба и се върнаха в големия спорт. Световноизвестната шампионка Алина Кабаева беше доста над 20 и доста над 50 килограма, когато печелеше медали. Испанката Алмудена игра до 27-годишна възраст. Украинката Годунко се върна в големия спорт на 26. Това не са изключения, а просто доказателства, че да се гледа на възръстта като на пречка е просто предразсъдък.

Така че, ако сте прехвърлили 25, или друга възраст, която някой си е нарочил за някакъв предел, не забравяйте: Мая Плисецкая танцува и над 80. Е, ние не сме Плисецкая. Но пък все до 70 можем да изкараме ;-)