вторник, юни 14

Вечната героиня: 1980-2010


Така се казва фотокнигата на японската фотографка Римако Такеучи, която съдържа снимки на много от най-силните гимнастички през последните 30 години. Книгата съдържа предговор от Бруно Гранди, президент на Международната Федерация по художествена гимнастика. На корицата е,разбира се, Евгения Канаева.


А за последната страница авторката е избрала една от любимите ми снимки на Мария Петрова с бухалките:



Особено интересни са снимките от 1980-те години, сред които най-многобройни са тези на Лили Игнатова и Бианка Панова.


Много се зарадвах, че има снимки и на не толкова известни гимнастички, например ето този портрет на Ива Тепешанова, която представи България на Олимпиадата в Сидни през 2000 г.



Включени са и няколко снимки на Елизабет Паисиева, която аз считам за най-качествената българска състезателка от гледна точка на физически данни за всички времена.



С много любов и изразителност авторката е подбрала красиви портретни снимки най-вече на Канаева и Бессонова, но също и на Чащина, Сесина, Кабаева, Юсупова, Витриченко, Лукяненко, Капранова, Годунко, Теодора Александрова и много други.

Най-елегантната снимка в цялата книга обаче е ето този портрет на Адриана Дунавска.


Повече информация за фотокнигата има на в блога на една друга луда фенка на Канаева :-)

http://zhenyakanaevagymnasium.wordpress.com/2011/04/27/rg-photos-album-everlasting-heroine-1982-2010-by-rimako-takeuchi-slide-show/