четвъртък, декември 1

Гимнастички от миналото: две красавици от "Левски" и техните вълшебни обръчи

Преди известно време друга луда фенка ме беше питала какво стана с танцувалната красавица Борислава Илиева, която се състезаваше , заедно Теодора Александрова през 1995-та. Не знам много за Борислава след гимнастиката, но намерих едно нейно красиво съчетание от европейското първенство за девойки през 1995-та, когато Борислава се класира 8-ма в многобоя и 4-та не лента:


Борислава е родена през 1981-ва година. Завършва Националната Спортна Академия (НСА) през 2011-та, има малък син. Сред своите любими спортистки посочва испанката Алмудена Сид-Тостадо, също гимнастичка с много танцувален стил. Съжалявам, че Борислава не се състезава толкова дълго, колкото Алмудена, която завърши кариерата си на 27 години, защото много от истинските фенове на българската гимнастика биха се радвали много на чистите и елегантни изпълнения на Борислава.

Друга състезателка на "Левски", която бих искала да бяхме гледали по-дълго, е Илиана Цанева. През последните години Илиана стана по-известна със своето участие в "балета" "Магаданс" от шоуто на Слави. Разбира се, "Магаданс" не е точно балет, а просто група момичета с много красиви фигури, които се движат по сцената, без да изпълняват хореография, в които да е вложена някаква емоционалност или мисъл. Затова ми е малко мъчно, че като гимнастичка Илиана остана недооценена, а беше една от най-големите ни надежди през 1990-те години. Вижте сами това блестящо съчетание с обръч, истински пример за спортно и художествено майсторство:


Както виждате в това съчетание Илиана пресъздава един драматичен образ, слива движенията си с музиката и показва много рискови и трудни елементи. Малко повече за гимнастическата кариера на Илиана: родена на 09.09.1983, Илиана тренира в "Левски"/"Левски-Триадица" с Валентина Ганева. През 1995-та, 1997-ма и 1999-та е абсолютна шампионка на България за девойки (през 1999-та за гимнастички до 16 години). През 1997-ма тя участва с клуб "Левски" на световния клубен шампионат в Чиба, Япония, където заедно със знаменитите Диана Попова и Стела Салапатийска, печели сребро в отборното. Класира се четвърта в многобоя за девойки, изпреварена само от Алина Кабаева, корейката Юн Мионгран и световната шампионка от Украина, Тамара Ерофеева. През 2001-ва, вече като състезателка при жените, Илиана става 7-ма на международния турнир "Царица Маргарита" във Варна и 4-та на топка с едно много стилно съчетание, което много искам да намеря и да пусна тук. По-късно Илиана преминава в ансамбъла и на световното през 2002-ра печели сребърен медал на 2 топки и три въжета.

Със сигурност пропускам много от постиженията на Борислава и Илиана, многобройните им участия в международни турнири и в гимнастически събития в България. Но като тийнеджър имах удоволствието да наблюдавам и двете по време на тренировки на "Герена" и още като девойки абсолютно ме спечелиха, всяка със своята харизматичност, Борислава с леките, нежни, балетни изпълнения, Илиана със сложността, блестящата си техника, страхотна амплитуда. Даже си спомням, че на едно контролно състезание в края на 1990-те, Илиана Цанева си изпусна топката много извън килима и право в ъгъла, където стояха малко зрители и аз веднага й я подадох, за което заслужих един навъсен поглед от госпожа Гигова (на съдийската маса). Както можете да си представите, навъсеният поглед ни най-малко не ме смути. Стори ми се съвсем нормално при такова сложно съчетание с топка, публиката малко да "помага" на своите любимки. :)