петък, януари 7

Млади гимнастички, които не трябва да пропускате: изящно цвете от Баку

Миналата седмица разказах накратко за изненадващо силна млада гимнастичка от Малайзия. "Изненадващо", защото нейната родина няма силна традиция в този спорт. Гимнастичката, за която искам да разкажа сега, идва от държава с много гимнастически успехи, Азербайджан. Родният й град, Баку, вече беше домакин и на световно, и на европейско първенство по художествена гимнастика, а гимнастичките от Азербайджан са носителки на много отличия, както в индивидуалните състезания, така и при ансамбъла.

От няколко години национален треньор на отбора на Азербайджан е българката Мариана Василева. Именно Мариана Василева през 2009-та трябва да избере гимнастички, които да се готвят за европейското първенство за девойки през 2010-та в Бремен. Сред избраните е родената на 16.10.1996 в Баку Лала Юсуфова. Първата треньорка на Лала е Наталия Буланова, а за европейското първенство се готви с личен треньор Ясена Куюмджиева, също българка. На европейското първенство за девойки Лала се класира 4-та на обръч и печели сребърен медал със своето лирично и оригинално съчетание на топка.

Не успях да намеря изпълнението на на Лала от самото европейско първенство, но мисля, че и този видеоклип от друго състезание също показва риска и изяществото, които топката на Лала успешно съвместява:



Не е случайно, че на топка само руската звезда Александра Меркулова изпреварва Лала. При Лала си личат и страхотни физически качества, и музикалност, и техника на уреда, както и това, че отделните елементи в съчетанието са изчистени до истински блясък.

След европейското първенство Лала споделя пред азербайджанската преса: "Толкова много и упорито работих, че на среброто се радвам като на злато." Чудесно е, че една толкова млада състезателка разбира важността на упорития труд и гледа толкова положително на своите постижения като девойка. Мисля, че такова отношение ще й помогне да продължи да печели отличия.

През май 2010-та Лала става и национална шампионка на Азербайджан, а през 2011-та e член на националния отбор за девойки-ансамбъл, който се подготвя за европейското първенство в Минск. След това се надяваме да я видим като индивидуална състезателка в категория "жени".

Пожелавам на Лала и нейните треньорки да продължават да ни радват с красиви съчетания, изпълнени с чистота и лекота, за каквато много опитни гимнастички могат да мечтаят.