събота, януари 16

20 години по-късно, изпълненията на Величка Бонева още горят

За Величка Бонева за първи път чух от моя баща. Не я бяах гледала, но през 90-те години той твърдеше, че е по-интересна за гледане от златните Анелия, Лили и Илиана. Или дори от Мария Петрова.

За съжаление, няма много нейни съчетания в Youtube и точно заради това, всеки път, когато излезе по някой клип, бързам да го споделя. Трите съчетания, които се появиха наскоро, са уникални в своя стил и артистичност.

Първо можем да се насладим на това въже, което за пореден път опровергава идеята, че въжето е скучен уред. Съчетанието показва съвсем ясно, че с въжето могат да се изиграят много оригинални елементи, които са и трудни. И не само това, но и публиката може да се вълнува не само от чисто спортния, но и от художествения аспект на съчетанието. Колкото до Величка, това съчетание наистина дава да се разбере, че тя има всички качества необходими за голямата гимнастика. Като прибавим към тях и магнетичното й лично излъчване. Съчетанието е много динамично, с много гладки преходи от елемент в елемент, с много акценти, които свързват изпълнението с музиката:



Следва топката. Гледали сме много български композиции с бяло трико и червена топка, но тази се отличава с много оригинални боравения, особено плъзганията по тялото. Както беше казал един друг фен, "гимнастичката има безкрайни ръце." Наистина, начинът, по който Величка държи топката, е много елегантен, и цялата постановка на ръцете й е много интересна, без да изглежда натрапена или неестествена за нейния темперамент, което често се случва с много състезателки:



Накрая, ето и една лента с необичаен музикален съпровод за този уред. Интересно би било как някоя от съвременните прими би интерпретирала такава музика, ако изобщо е възможно да видим съчетание с толкова акценти:



И в трите композиции виждаме много красиви улавяния в тилна везна и много голяма амплитуда.

За съжаление, нямам информация за живота на Величка Бонева след края на състезателната й кариера. Напомням на феновете, че Величка не е свързана, с Емилия Бонева: треньорката, която изведе испанския нацинален отбор до олимпийско злато при ансамблите.