събота, февруари 19

Браво, Биляна!

На 16 февруари в София се проведе контролно състезание за българския национален отбор по художествена гимнастика. Утвърденият лидер на отбора, Силвия Митева показа новата си програма са сезона, която включва силно съчетание с лента по фламенко и интересна композиция на бухалки.

Въпреки че звездата на отбора без съмнение е Силвия, гимнастичката, която най-много ме впечатли на това състезание е Биляна Проданова. Биляна, която през 2006 година спечели сребърен медал с лента на европейското първенство за девойки, започна кариерата си при жените обещаващо, но претърпя тежка контузия. За първи път след контузията я виждаме в добра форма и с нови съчетания.

Искам да споделя с вас това съчетание на топка. Виждат се малки грешки, но се вижда и настроение, хъс, амплитуда, изразителност. Представени от една от гимнастичките с най-много качества, която сме гледали през последните години в България:



Въпреки добрата си форма, Биляна беше класирана едва на седмо място на това контролно. Преди Биляна бяха класирани гимнастички, които са далеч от нивото и зрялостта, показани от Биляна. Имам предвид Цветелина Стоянова и Мария Матева, които нямат нито пируетната техника, нито трудността с уреда, нито артистичността на Биляна. Особено шокиращо е второто място на Стоянова, която изпусна топката извън килима и не довъртя повечето от пируетите си. Лично за мен реалното класиране на Биляна в това състезание би било третото място. Смятам също, че с още работа над новите си съчетания, тя би трябвало да изпревари и настоящата номер две в отбора, Моника Минчева.

Стоят много въпросителни по отношение на това дали тези контролни състезания не са предварително решени и доколкото националната треньорка Илиана Раева и българската федерация оценяват таланта на Биляна или са твърдо решени да заложат на своите протежета.

Каквото и да стане, искам да кажа едно особено голямо БРАВО на Биляна. БРАВО, независимо от много несправедливости. БРАВО, че се справи след контузията. БРАВО, че е толкова силна и изразителна!