събота, май 21

Невяна и Катрин заслужават да се борят за медали

Като "блестящо" бих определила класирането на Невяна Владинова и Катрин Тасева на състезанието за световната купа в Минск.  Имаме две българки в десетката и сериозна заявка пред домакините от Беларус и пред останалите силни отбори, че България излиза с две гимнастички, които във всяко съчетание показват уникални по рода си много рискови елементи.

Невяна е 8-ма, като за пореден път доказа, че мястото й е в шестицата на света. Харесвам много състезателките на Израел, както и Халкина от Беларус, но мисля, че при чиста игра, Невяна заслужава да е преди тях, защото играе много наситени и трудни композиции. Надявам се, че на следващи състезания Невяна ще получава оценки само над 18 и на четирите уреда.

Невяна завоюва своето място в елита на света със съчетание, където, нито за секунда, тя не играе на сигурно. С всяко състезание програмата и присъствието на килима на Невяна стават все по-ярки и богати. Няма още видео от самото състезание, но ви приканвам да гледате тренировката за бухалките, ясно се вижда както световната спортна класа, така и огромната емоционална енергия, която е заложено в това съчетание:



Деветото място на Катрин за пореден път показва колко силна и интересна гимнастичка е тя, въпреки че реално е все още дебютантка по големи състезания. Катрин игра с голяма увереност и в Минск и се класира на финал на бухалки, където тя и Неви, без никакво съмнение, играят двете най-интересни, най-динамични и най-оригинални съчетания на този уред в света. Ако бяхме започнали да налагаме Катрин пред съдиите по-рано, като я изпращаме на повече големи състезания, Катрин щеше да се намира в същата позиция, в която е и Неви: финали на всички уреди и борба за първите 6. Тя го заслужава.

Особено на бухалки в момента Катрин изглежда все едно не стъпва, а лети и се плъзга по килима, тя прави всяко движение да изглежда хармонично и лесно.  Мисля, че можем да считаме тази световна купа за нейния пробив в елита!