събота, февруари 10

Войната със себе си пред белия лист

В гимназията имах страхотен учител по физика, който, като всеки страхотен учител по физика,  е малко и поет, и философ. Веднъж беше казал, че цени хората, които прекарват часове сами пред белия лист. Аз не прекарвам много часове пред белия лист, даже не са и часове. И със сигурност не са достатъчно.  Когато човек е зает, пък и когато постоянно излизат нови гимнастически съчетания за гледане, става трудно да отделиш необходимите часове, за да напишеш нещо обмислено и смислено.  Предполагам, че и много други хора, които пишат за гимнастика, се чувсвтват като мен. 

Нормално е да се понапише нещо бързо и да не е доизкусурено. Само че новите публикации, или по-точно, съчинения,  в българските медии надминаха нови върхове по необмисленост. Като ги чете, човек ще си каже, че авторите не само не са прекарвали никакви минути пред белия лист, а че може би са ги писали техните котки, кучета, папагали, или че въпросните съчинения са се написали сами.  Чия човешка глава например ще роди мисълта, че между Нешка Робева и Илиана Раева настанала “междузвездна война”? Ето пример защо е хубаво човек да постои пред белия лист и известно време да не пише нищо. С това глупаво заглавие авторите са обидили и двете треньорки, и феновете на спорта, и самите себе си.

Стоях и аз пред белия лист вече няколко седмици и се борих със себе си да не напиша нещо агресивно.  Трудно е човек да не пише за нещата, които го вълнуват, а понякога е още по-трудно и да пише за тях.  След дългото (поне за мен) мълчание, ето и моите мисли за поредните скандали и неразбории в българската гимнастика.

Илиана Раева написа един ужасен статус във Фейсбук, в който намекна, че някои треньорки в чужбина се опитвали тайно да заснемат съчетанията на българките, за да откраднат идеи от тях. Този статус беше необмислен и обиден. Не е важно за коя точно от стотиците треньорки в чужбина става дума. Ето, Бианка Панова скоро получи приз за най-добър треньор в Сингапур. По цял свят работят българки и никоя от тях не “краде” елементи. Напротив.  Българските треньорки са известни с това, че създават нови елементи. Това го знаят дори хората, които не следят новините в художествената гимнастика особено внимателно. 

Естествено, този публичен статус даде повод на някои автори да съчинят всякакви неща с идеята, че Илиана Раева е имала предвид работата на Нешка Робева с ансамбъла на Германия. Разбира се, няма как да се разбере дали Илиана Раева е имала предвид Нешка Робева или не, защото в статуса не се посочват имена. 

Ако трябва да приемаме статуса на Илиана Раева като обявяване на война обаче, то аз бих приела, че войната е обявена на всички български специалисти, които работят извън страната. И може би и на федерациите, които представляват. Тези федерации, разбира се, имат и съдийки на големи състезание. Да воюваме с тях с нелепи обвнинения е една много, много лоша идея. Затова е добре да се мисли преди да се правят големи изказвания. Важно е да не обвиняваме война на никого, а още по-малко на собствените си таланти.

Другото важно за мен като фен в случая е , че отношението на българските медии към любимия ни спорт, за пореден път, е обидно. След изказването на Бетина Жотева, журналист с десетилетия опит и високо самочувствие, че гимнастиката била “секта” не съм очаквала проява на внимание и уважение към нашия спорт. Но да се пише, заради един глупав, необмислен и наистина грозен статус, че са станали “междузвездни войни”?  Не им ли омръзна? Почвам да си мисля, че българските спортни журналисти са тези, които са обявили война на гимнастиката. И тези война никак не е звездна, а просто дребна, кална и ненужна. 

Не е ли по-добре да се върнем пак на това да пишем коя гимнастичка каква татуировка си е сложила, къде ходи на фризьор и с кой футболист е била забелязана да пие кафе.  Да, жълти новини, но поне не толкова нелепи.  А иначе,  за тези, на които им се пише наистина за гимнастика, бих предложила следното: нека малко да поседим пред белия лист.