събота, декември 12

България е домакин на световното през 2018, ура!


За радост на феновете световното първенство по художествена гимнастика през 2018-та годин ще се проведе в София. Българската гимнастика много отдавна заслужава такова домакинкство, особено след като през последните години европейски и световни шампионати се провеждаха в Баку, Минск и Москва.

За последен път България прие световния елит на световното във Варна през 1987-ма, когато една от най-силните български състезателки за всички времена, Бианка Панова, получи 8 максимални оценки под 10.000.

След повече от 30 години отново дойде ред на българските гимнастички да играят на родна земя. И, дано, както се казва, и стените да им помогнат, защото изпълняват много трудни и рискови елементи. Избрала съм откъси от съчетания на Невяна Владинова, утвърдения лидер в националния отбор при жените, и на изгряващата звезда Катрин Тасева.

Тези два откъса от топката и бухалките на Неви са по 10 секунди всеки и се вижда колко наситени с трудност са нейните съчетания. Публиката няма време да поеме дъх, а Неви вече е изпълнила няколко много трудни елемента:


via GIPHY



via GIPHY

Смело напред и по следите на други много талантливи и оригинални гимнастички върви Катрин Тасева, която през миналия сезон показа сериозна психическа устойчивост при участието с в силни международни турнири. В изпълненията на Катрин вече се вижда увереност и удоволоствие от играта, а пируетът във втория откъс, с бухалки, е направо "копринен." Тя се върти и плъзга с лекота.

Ако продължаваме да гледаме Катрин на големи състезания през следващия сезон, до 2018-та тя би могла да заеме напълно заслужено място сред първите 10 на световния елит, където в момента, след много труд и постоянен напредък, се намира Невяна Владинова. Много хора смятат, че "съдийките няма да разрешат да има втора българка в елита", но аз ви казвам: нека да излезе втора българка, на нашето домакинско световно, да играе както Катрин, на висок полупалец, с много риск, с достатъчно чисто изпълнени пируети и равновесия, пък ще видим дали съдийската политика няма да отдаде дължимото на нашата блестяща школа.



via GIPHY


via GIPHY