петък, август 5

Конкурентките на Неви: другите 5

Сега искам да отделя внимание и на "следващите" в класирането, които обаче също са страхотни гимнастички. За разлика от първите 5, които засега получават много високи оценки, тези 5 момичета за мен са едно ниво с Неви и тя би могла да ги победи. Интересно е, че става дума за 3 гимнастички от белоруски произход и/или с треньорки от Беларус, една украинка, която работи с българска треньорка в Азербайджан (!) и...разбира се, любимата ми грузинка, Саломе.

1. Саломе, Смелото Сърце <3, Грузия

Ако вече сте чели колко е огнена и силна е Саломе, простете, пак ще го напиша: единствена е по рода си. Движи се по килима със страхотна енергия през цялото време, наистина завладява. Някои от критиците на Саломе смятат, че не прави достатъчно чисто определени елементи с тяло, но дори и това да й се случва, компенсира с други трудности и изглежда запомнящо се абсолютно винаги. Силата на Саломе се крие в грузинския танц като език и култура на изпълнение: нейните движения са много изчистени, както при майстори на класическия балет, но с друга естетика. Мисля също, че Саломе има обща физическа подготовка на изключително ниво. Една друга фенка обяви, че Саломе се придвижва като невестулка. И така да е: като невестулка с много красиви мускули тя може да се промъкне мълниеносно бързо до медалите. На Неви на този етап всъщност не липсва нищо, за да изпревари Саломе, освен повече опит и увереност, излъчване, което да показва сила. 

























2. Катя Халкина, Беларус

Катя Халкина е антиподът на Саломе. Колкото Саломе изглежда силна и устремена, толкова Катя е изящна и женствена. Всички гимнастички са красиви, но красиви като нежни цветя в най-чистия смисъл на думата за мен си остават гимнастичките от Беларус. Те излъчват една деликатност и мекота, която не съм виждала в никой друг отбор. Катя, дори когато отскача, върти се със страхотна скорост, изхвърля уредите високо, изглежда все по някакъв начин крехка. Катя не беше в най-добрата си форма през този сезон, но има прекрасни композиции с много хубави пируети и интересни елементи с уреда. Много бих искала Катя да е в осмицата, заедно с Неви. Неви изпревари Катя на много състезания, защото игра по-чисто и експресивно. Предимството на Неви е в риска и оригиналността, в динамичността на съчетанията. Предимството на Катя са пируетите.

























3. Ксения Мустафаева, Франция

Ксения е родена в Беларус и след много години борба с бюрокрацията получи право да играе за Франция. Ксения е гимнастичка някакси по рождение. Тя има тялото и координацията да изпълни всеки елемент в този спорт. По здравословни причини Ксения пропусна много състезания през този сезон, но на последния голям турнир в Баку получи много високи оценки, които за мен бяха някак поощрителни. Много стисках палци на Ксения във времето, когато се чакаше да получи състезателни права. Доставя ми радост да я гледам, но, при обективно съдийство, струва ми се, че и Халкина, и Неви трябва да я изпреварят. Трудностите са заложени в съчетанията, но не ги прави чисто и лиспва това допълнително усещане за виртоузност и артистичност, което те кара да кажеш, "Ех!" Ксения ще си завоюва място в първите 10, но се надявам да не е за сметка на по-добре подготвените гимнастички.

























4. Марина Дурунда, Азербайджан

Марина е от украински произход, играе за Азербайджан и има щастието да работи с безкрайно талантливата българска треньорка Мариана Василева, която в България подготвяше Филипа Сидерова, Любомира Василева и други прекрасни деца. Марина има много оригинални съчетания, които чак към края на сезона започнахме да виждаме в пълния им блясък. На килима тя винаги изглежда много съсредоточена, раздава се напълно, емоциите й просто се вливат в съчетанието по много естествен начин. Една актриса, която би могла да влезе в много и различни превъплащения! Надявам се грешките и грешчиците да останат зад гърба й и да я видим да играе уверено в Рио.

























5. Нета Ривкин, Израел

Нета  е една от най-опитните гимнастички в топ 10, също тренирана от белоруски специалисти. През годините тя се наложи с много чиста игра, с голяма психическа устойчивост. Бих казала, че до скоро Нета също работеше над себе си и да развива своя стил и артистичност. Напоследък обаче това развитие спря, грешките и проблемите зачестиха; Нета от преди 2 години ми се струва по-елегантна и плавна, отколкото сегашната. Не знам дали това се дължи на конфликтите в израелския отбор или на други фактори, като например това, че, доколкото чух, Нета е трябвало да се откъсне от тренировките за известно време, за да изпълни своята военна служба в Израел. На този етап мисля, че и Неви, и други момичета показват по-интересни елементи и изглеждат емоционално ангажирани в играта си и с музиката, както и много по-уверени. Но, опитът на Нета ще си каже думата, заедно с нейната целеустременост, така че тя си остава силен претендент за осмицата.