понеделник, септември 5

Грим, по-малко или повече?

Певицата Алиша Кийс (Alica Keys) на 35-годишна възраст реши да започне ново модно движение "Без грим" и се появява на публични места негримирана. Засега май е единствентата, поне сред по-известните личности като нея, които получават музикални награди и участват в различни събития. Обяснението на Алиша беше, че иска да бъде "себе си", да не се крие зад нищо. Тя е музикант, който от най-ранна възраст е под светлината на прожектора и сигурно на 10-12 години, ако не и по-рано, вече е носила доста грим. 

Много фенове на Алиша се радват на нейното решение, други смятат, че е "освобождение" за жените от оковите на очакванията винаги да изглеждат по определен начин, а трети са направо ядосани, защото си признават, че чисто и просто се харесват с грим и толкова. "Мен не ме снимат фотографи, като тези, които правят снимките на Алиша", отбеляза една моя приятелка, за която гримът вече 25 години е цял ритуал. "Да, но ти си си хубава", отговарят други.

На фона на всичко това се изненадах да прочета коментари, че треньорките Бранимира Маркова и Ефросина Ангелова трябвало да носят грим, или повече грим, като извеждат Невяна Владинова и Катрин Тасева.

За да си призная моята лична гледна точка, аз не се гримирам добре и ме мързи. Гримирах се в гимназията и в студентските години, а сега нося някакъв крем, който да ме защитава от слънцето, гланц за устни, с лек цвят или безцветен и, в дни, в които не бързам за работа: спирала.  Преди много години се появих с повече грим в един мой любим софийски бар и собственикът на бара, който ме е виждал и без гланц за устни, възкликна: "Днес си с макияж!  Кой се жени!". "Показваха ме по телевизията", казах на шега. 

Затова пък обичам да си купувам червила в различни цветове и те си седят у нас в едно шкафче. Някои от тях са доста трайни и се махат трудно. Имам 10-15 цвята за тези спешни случаи, когато много искам да изляза с червило и не се харесвам в нито един цвят.  Блазе им, мисля си, на тези, които са способни да излязат от дома си години наред с един цвят червило.  Виж, ако трябваше да гримирам друг човек, щях да избера цвят без никакви колебания. И така...

Честно казано, през годините съм си мислила, че някои от гимнастичките носят доста тежък грим, и че при девойките и децата може би е малко рано за грим. А съм присъствала и на състезания, когато някое от по-малките момичета все се оплаква, че има спирала в окото и текат сълзи с повод и без повод. 

Въпреки това обаче, не бих си представила гимнастичка да излезе без грим на килима, особено защото модата на сегашните трика е да са много цветни и с много орнаменти, включително кристали и мъниста, и всяка гимнастичка би изглеждала бледа и недостатъчно подготвена с такова трико под силното осветление в залите и пред камерите.

Защо обаче трябва да имам претенции към грима на треньорките? Няма причина. Някои треньорки са редовно облечени с анцузи, включително и когато извеждат състезателки на килима. Други имат предпочитания към по-спортни или спортно-елегантни дрехи. Кой успя да се вторачи в това дали Ефросина е гримирана, не знам, но ми звучи малко като оплакването, че Лили Игнатова ходела в залата с токчета.  Кое поражда очакванията, че някой трябва си сложи грим преди да изведе гимнастичките? Не е ли по-важно да им дърпа ушите, например? 

Или просто всички да си вършат работата и да се харесват,  а който има желание да си сложи червило и да намаже с него разцелуваните гимнастички, да му е честито!