четвъртък, август 9

Изненадите на първия квалификационен ден

Като всички фенове с голям интерес гледах първия ден на олимпийските квалификации.  Двадесет и четири (24) жени, които се борят за 10 места във финала, играха съчетания на два уреда. Дванадесет (12) ансамбъла, които се борят за 8 места във финала, играха едно съчетание: с пет топки.

Да започнем с коментар и прогноза за индивидуалното класиране.

Първо, Евгения Канаева сгреши на обръч и позволи на своята сънародничка Дмитриева да я изпревари. Трябва да имаме предвид обаче, че Дмитриева игра на по-силните си уреди, обръч и топка. Предстои скучното й съчетание с бухалки, където тя прави пирует след пирует и здраво стиска бухалките в ръце. Дмитриева е една от най-скучните, макар и красиви гимнастички, които съм гледала. Ако зависеше от мен, не бих я поставила на подиума, но мисля, че ако издържи, ще заслужи сребро или бронз. Очаквам от Канаева да издържи психически.

Втората изненада: състезателката от Корея върви четвърта, преди Гараева и Силвия Митева. Писах преди време тук за това изключително елегантно момиче. Тя има шанс да остане в шестицата, но ще е трудно. Максименко от Украйна и Станюта от Беларус са по-утвърдени състезателки и имат шанс да я изпреварят.

Трета изненада поне за мен: украинките играят без никакъв хъс. Максименко изглежда разпиляна и немотивирана. Ризатдинова се старае повече, но липсва артистичност и блясък. Може би са решили, че нямат шанс за медалите.  Максименко освен това игра обръч с едно от най-зле избраните трика, които съм виждала. Кой облече това красиво момиче така? И защо? Все още има шанс за първите 6 места, но този шанс намалява с всяко изпълнение.

Очаквам двете рускини да останат в тройката, заедно с Гараева или Чаркашина. Силвия Митева може да задържи 6-тото място, а може и да остане 7-ма или 8-ма. Не мисля, че ще се придвижи по-напред от 6-то място.

При ансамблите българките са очаквано четвърти, след Русия, Италия и Беларус. Италия и Беларус играха по-чисто от Русия, но Русия има най-интересното съчетание с 5 топки. Испанките ме изненадаха с много смело, много вдъхновено изпълнение. На 1 десета са зад българките и може би ще ни изпреварят. Иначе за мен най-красивото съчетание за 2012 си остават петте топки на Беларус. Странно е, но когато го гледам, усещам една много чиста, красива тишина и някаква радост, която не е еуфорична, но просто пропива във въздуха. Наистина различна интерпретация на Вивалди: