вторник, юни 5

България затвърди позициите си в шестицата на Европа

 На завършилото миналата седмица европейско първенство по художествена гимнастика в Нижний Новгород, Русия, Силвия Митева се класира на 5-то място в многобоя, а българският ансамбъл на 4-то място. В отборното състезания при девойките българките заеха 6-та позиция. Девойките се изявиха и с класирания в шестицата и на отделните уреди.

Финали на отделните уреди при жените нямаше, а при ансамблите, българският ансамбъл спечели бронзов медал на 5 топки и сребърен с 3 ленти и 2 обръча. В миналото националната треньорка Илиана Раева не веднъж е казвала, че в олимпийската година най-важно е класирането в многобоя, тъй като на Олимпиадата финали на уредите също няма. Eто един много показателен цитат от Илиана Раева:

"Казах на управителния съвет след световното Баку 2005, че пет пари не давам за златния медал на ансамбъла на един от уредите. Даже бях много по-крайна. И сега заявявам, че ме интересува само един медал и той е в многобоя. Защото на олимпийски игри отличия се дават само там."

Въпреки, че не стигнаха до медали в многобоя, българките се представиха достойно и двата медала на уредите са страхотен успех. Нашият отбор има шанс за медал от Олимпиада, но за да се сбъдне този шанс, за съжаление, разчитаме на грешките на другите отбори. При чиста игра, Русия, Италия и Беларус отново биха ни изпреварили, а силна конкуренция се явява и отборът на Испания. За мен лично най-любимо за сезона си остава съчетанието с пет топки на отбора на Беларус по Вивалди:
 



За да изпреварят фаворитите от Русия и Италия, момичетата от Беларус трябва просто да са по-уверени и да излизат на килима като кралиците на гимнастиката, които са. За мен те са отборът с най-чистите елементи и най-страхотният синхрон. Също ми се струва, че трябва да играят с цветни топки, а не с бели, защото белият цвят не се откроява достатъчно на фона на килима.

Колкото до класирането на Силвия Митева, вече писах как нейното трето място на турнира за Световната купа не беше реално, тъй като отсъстваха Чаркашина, Гараева и Станюта. Напълно според моите очаквания, Чаркашина и Гараева изпревариха Силвия, въпреки че Чаркашина допусна груба грешка на топка. Очаквано първа се класира най-силната гимнастичка в света за всички времена, Евгения Канаева. Моят подарък за феновете е нейното спиращо дъха съчетание с топка: