четвъртък, януари 17

Ще се завърне ли легендата Симона?

Ето и една от най-радостните новини за 2013 година (засега!): Симона Пейчева възнамерява да се завърне в голямата гимнастика. Двадесет и седем годишната Симона, освен световна шампионка в шампионата на уредите, сега е и майка на малкия Алексей, който се роди през 2009-та.

Не мога да не се сетя за поне две индивидуални гимнастички, които се завърнаха в големия спорт няколко години след раждане: Кристина Шикерова и Боряна Гинева. Искам да посветя своя анализ на евентуалното завръщане на Симона на тях двете, затова нека първо ги представя.

За Боряна Гинева всъщност вече писах по случай нейния рожден ден. Много фенове може би не знаят, че в началото на своята кариера, изключително атлетичната пловдивчанка Боряна се е подготвяла за европейското за девойки през 1987, както и за световното за жени във Варна през съшата година. За съжаление, въпреки че Боряна участва в тежките подготвитлни лагери с тренировки от 6 сутринта до 12 вечерта, тя скъсва менискус и се завръща едва през 1988-ма година. Напомням, че по това време световните първенства се състояха на всеки две години. През 1989-та Боряна успява да издържи на тежката подготовка и играе силно на контролното за определяне на състава за световното в Сараево. Всъщност Боряна получава на това конторлно съшо толкова силни оценки, колкото и звездата Бианка Панова. За съжаление, точно тогава избухва скандал между Нешка и Бианка, а потърпевши се оказват съсзтезателките на Нешка, европейските шампионки Адриана Дунавска и Юлия Байчева, които са наказани с мъмрене. Боряна също е смъмрена, но тя е единствената с лична треньорка Нешка Робева и така и не е включена в състава, въпреки върховата си форма.

Въпреки този страхотен малшанс, Боряна се завръща на 24-годишна възраст, когато вече има дъщеря на около 3 годинки. Както вече писах, че Боряна печели купата на ЮАР през 1996-та, а на световното през 1997-ма в Берлин се класира 13-та в многобоя и 6-та на обръч. На Гран При в Каламата, Гърция през същата година, тя става 8-ма на обръч, 6-та на бухалки и 7-ма на лента. Ето страхотен монтаж от изпълнения на Боряна:

.


Какво може да научи световната шампионка Симона от опита за връщане на Боряна за препядствията, които може да срещне по пътя обратно към спортните върхове:

1. Правилникът се променя. Боряна се завърна в страхотна форма и със същите страхотни качества, но тогава и съдиите, и правилника фаворизираха друг вид гимнастика и изгряваха нови звезди.

2. Една контузия е достатъчна, за да спре всеки. Това, разбира се, личи не само от опита на Боряна, но може да се окаже още по-тежко, когато една състезателка се върне след много години отсъствие.

3. Завръщането отнема време. Аз лично не можех да си обясня защо Боряна, при чисти изпълнения, попадаше извън топ 8 през 1996-1997. Играше силно, с голяма амплитуда, много изразително. Да, разбирах защо не е всеки път сред медалистките, но нейната гимнастика през 1996-та и 1997-ма си блестеше със световна класа. За мен отговорът е, че съдиите имат нужда от време, за да си "спомнят" за една отказала се гимнастичка и да я "захаресват" отново.

Въпреки тези сериозни (потенциални, но реални) препядствия, аз вдигам с две ръце едно голямо ЗА! Симона Пейчева определено има предимството, че беше много по-успяла от Боряна още преди да се откаже. Всички я помним! Нека Симона се опита да се завърне като фурията на килима, която винаги ни грабваше във вихъра си:



Ще продължа с анализа и ще се опитам да разкажа за завръщането на Кристина Шикерова. Очаквайте продължение!