събота, февруари 5

Джаз и блясък, или как Любов от Беларус превзе Монреал

Най-после сядам да опиша и на български част от впечатленията си от страхотното състезание за световната купа, което гледах в края на януари в Монреал. Българските гимнастички със сигурност ще срещнат силна конкуренция тази година, и то не само в лицето на други състезателки от Източна Европа, но и на интересни гимнастички от Австрия, Канада, Съединените Щати, Аржентина.

Този пост обаче е посветен на победителката: Любов Чаркашина от Беларус.

Любов Чаркашина е "ветеранка" в света на гимнастиката, тя е на 23 години и е омъжена. Въпреки че игра с контузия, Любов стана първа в многобоя и спечели сребърни медали на топка, бухалки и лента, както и бронз на обръч във финалите на уредите.

В многобоя Любов започна с топка и изпълни чисто един от своите "коронни" елементи: улавяне на топката в стойка на ръце, извън зрителното поле.



Друг много красив елемент, който Любов е изпълнявала вече много пъти, е тази гъвкавост, в която тя с лекота придържа топката между главата и гърба си, но без да се огъва до такава степен, че да притиска уреда. На пръв поглед изглежда, че топката всеки момент ще се търкулне, но Любов я задържа неподвижна с лекота и финес.



















Забелязах, че по време на загрявката Любов маркираше почти всички скокове. Въпреки това станахме свидетели на много моменти, в които тя просто "летеше" над килима.


















Трябва да призная, че следя кариерата на Любов от поне 5-6 години, но в миналото тя ми се струваше не особено изразителна, даже малко "суха" и скучна. Много се радвам, че Любов наистина работи над себе си, не само в чисто спортно отношение, но и в артистично. Сега тя е много по-интересна гимнастичка от талантливото, свръх-гъвкаво 16-годишно момиче, което си спомням. Сега в играта на Любов има устрем, и скорост, и емоционална интерпретация на музиката.




След топката, в многобоя, Любов изигра много силно новото си съчетание с бухалки. Това съчетание е пример за стила на белоруската школа, която се отличава с интересни хореографии по съвременна (обикновено джазова или естрадна) музика. За бухалките в многобоя Любов получи най-високата оценка за цялото състезание, 27.775 (от максимална оценка 30.000 точки). Във финалите на уредите Любов спечели сребро на бухалки, тъй като допусна малка грешка. Напомням, че бухалките са "нов" уред този сезон, което означава, че повечето състезателки при жените отдавна не са играли съчетания на този уред. Изпълнението с бухалки на Любов е наистина впечатляващо за началото на сезона. Освен това, точно преди това изпълнение имаше и малък технически проблем: организаторите пуснаха грешната музика и Любов трябваше да изчака две-три минути, преди да излезе с бухалките отново.



На обръч, последния уред в многобоя, Любов изпусна обръча извън килима, грабна резервния уред и доигра композицията с него. В края на изиграването, белоруската треньорка и съдийка Ирина Лепарская не издържа и отправи забележка към своята възпитаница от съдийската маса.

Любов спечели златния медал в многобоя въпреки тази груба грешка. Нейното превъзходство над останалите състезателки на трите други уреда й позволи да победи въпреки изпускането. Искам също да добавя, че въпреки грешката, на обръч Любов игра много смело; изпускането се получи по невнимание, и се надявам в бъдеще Любов да изиграе това съчетание в пълната му амплитуда.

Ако погледнете внимателно, в тази снимка се вижда как обръчът на Любов е избягал, а резервният уред стои готов на ръба на килима.


















Още две снимки с червения обръч на Любов:





















На лента Любов изпълни серия от чисти и много бързи фуете-та с ръка зад гърба. Този елемент присъства в почти всички нейни съчетания и тя наистина го изпълнява като "по учебник":



Въпреки че бухалките се харесаха най-много на съдийките, за мен лентата беше най-впечатляващото изпълнение на Любов, за което тя получи 27.350.


Най-силната съперничка на Любов в този етап от световната купа беше 16-годишнaта Саша Наркевич, също от Беларус. Нейни снимки ще пусна в следващия пост. Жалко е, че двете млади украинки, Алина Максименко и Ганна Ризатдинова, не присъстваха в Монреал. Те успяха да победят белорускините на международен турнир в Лос Анжелис в средата на януари. Украинките са традицонно силни, но моето лично мнение е, че отборът на Беларус ги превъзхожда значително тази година. Надявам се, че гимнастичките от Беларус няма да допускат груби грешки в следващите турнири, защото само такива грешки могат да ги лишат от медалите, които напълно им се полагат.