събота, януари 1

Млади гимнастички, които не трябва да пропускате: изненадата от Малайзия

Изминалата 2010 година протече според очакванията за гимнастически класирания. Призьорки бяха вече утвърдени гимнастички. Както вече споменах, много от състезателките в първата десетка на света са вече на около 20 години и имат зад себе си много опит. Освен звездите на Белорус, Мелитина Станюта и на Русия, Дарья Дмитриева, и двете родени през 1993-та година, нямаше други толкова млади състезателки, които да завземат световната гимнастическа сцена още при първите си участия.

Затова искам да отделя малко време на няколко 14-15 годишни момичета, които тепърва ще играят в категория "жени" и които заслужават да ги следим с повишено внимание. Надявам се тези талантливи дебютантки да попаднат сред челните редици на световния елит при жените много скоро, защото го заслужават.

Най-голямата изненада за 2010 според мен беше гимнастичката от Малайзия, Лии Уан Нин. Тя се класира четвърта на Младежките Олимпийски Игри в Сингапур, където изпревари дори представителките на Украйна, България и Израел. Това е най-престижното класиране на състезателка от Малайзия досега.

Лии Уан Нин се откроява като индивидуална състезателка не само със страхотни физически качества, но и с изразителност, и танцувалност и артистичност. А гимнастичките от Азия често са обвинявани, не успяват да "грабнат" публиката с личното си присъствие, въпреки че имат перфектна техника. Убедете се сами, че тази гимнастичка по ярък начин оборва този стереотип:


Любопитно е, че треньорка на националния отбор на Малайзия е узбекистанката Елена Холодова, бивша националка на отбора на СССР от края на 80-те години. Според пресата в Малайзия работата на Елена Холодова в Малайзия е съпроводена с противоречия и дори скандали. През 2009-та най-голямата надежда на Малайзия, 16-годишната Бренда Яп се отказва, тъй като "не може да издържи на темпото на работа с Елена Холодова". Малко преди напускането си Яп е спечелила всички златни медали в шампионата на Малайзия. Още една надежда на отбора напуска през 2009-та, заради обтегнати отношения с треньорката, а коментарът на Холодова е следният: "Мога да бъда тяхна приятелка, но не и по време на тренировки. Дори треньорите могат да загубят търпение, ако гимнастичките продължават да не ги слушат или да правят сцени по време на тренировки".

Друг интересен момент в треньорската кариера на Холодова е, че през 2007-ма й е отказано да влезе в Тайланд, където тя води отбора на Малайзия на голямо международно състезание. Представители на имиграционите власти на Тайланд не вярват, че тя е треньорката на отбора и обявяват, че Холодова трябва да покаже отделна виза. Всички други в отбора са допуснати в Тайланд на базата на документите си за спортна акредитация, които по закон заместват визите. Според малайзийската преса, за да докаже, че наистина е треньорка, Холодова сама играе пред имиграционните служители някои гимнастически елементи, които изпълняват нейните възпитанички. Какво ще кажете? Не е зле, за гимнастичка, която се е отказала преди близо 20 години. Явно много малко неща могат да спрат Елена Холодова, а бюрокрацията и ксенофобията не са сред тях. Подобни премеждия, свързани със живота извън родината, са отразени в моята стихосбирка "Мигриращи думи", която можете да намерите тук: http://www.lulu.com/product/ebook/migrant-words/13579699?productTrackingContext=search_results/search_shelf/center/1

След това малко отклонение, ето и още едно изпълнение на Лии Уан Нин за удоволствие на феновете:



И така, художествената гимнастика не спира да се развива и да превзема нови сърца по цял свят, вече и в Малайзия!

Източници:

http://thestar.com.my/sports/story.asp?file=/2007/12/11/sports/19723333&sec=sports
http://thestar.com.my/sports/story.asp?file=/2009/3/28/sports/3577427
http://www.allvoices.com/news/4210128-coach-kholodova