петък, ноември 11

Кой е новият президент?

Още миналия месец,  57-годишният японец Моринари Уатанабе беше избран за президент на ФИГ. Любопитен факт е, че Уатанабе е български възпитаник. Той е учил в Софийския университет и говори свободно български. Предшественикът му, италианецът Бруно Гранди, слезе от своя пост на 82-годишна възраст. Той стана президент през 1996-та.

Основната цел в платформата на Уатанабе е да увеличи популярността на гимнастиката по света. Както знаем, Япония е една от малкото страни, където мъже също се занимават и с художествена гимнастиката. В спортната гимнастика, разбира се, Япония е един от световните лидери. Уатанабе има и опит като бизнесмен, така че той разбира, че парите за финансирането на спорта зависят директно от неговата популярност сред феновете, а не непременно от държавна политика. 

Уатанабе иска да създаде комитет на треньорите към ФИГ.

Като си говорим за треньори, вече над половин милион зрители гледах видеото на треньорката от Бургас, която дърпа ушите на своя възпитаничка от ансамбловия състав. Срамувам се и много ме боли, че хората си правят изводи за любимия ми спорт на базата на това видео. Между другото, според някои източници, родителите на детето вярвали на треньорката и били съгласни тя да го малтретира. Представям си родителите като едни от тези хора, които наричат различните от тях "глезльовци" и "либерасти" или развиват теории за това как, ако не биеш детето си, то "няма да се научи".  Заблудени, отровни същества.

Но не това е българската школа, нито българското възпитание! Все пак Моринари Уатанабе дойде от другия край на света, за да учи в България. Значи има какво да се научи и от нас за това как да бъдеш добър спортист и добър човек. Да се дърпат уши е  лесно, обидно и вредно. Да си внимателен  с другите, макар и като строг треньор: това е най-трудното.

Имаме "български възпитаник" за президент на световната федерация.  Нека той ви каже защо е избрал да учи в България и какво носи на големия спорт българската гимнастическа школа. Един президент не може да промени много, но може да работи за популярността на спорта и да му предава своите ценности. 

И съм сигурна, че един комитет на треньорите ще се противопостави рязко на насилието в спорта и, в същото време, ще защити треньори, които не са извършвали насилие, от злобни и зловредни намеци.

Има предвид, разбира се, многократно обвинявата във всички смъртни грехове, Нешка Робева. Хореограф и треньор от световен мащаб. Човек, който е направил своите грешки, но който поставя на първо място в ценностите си трудолюбието и творческото мислене.

Не, не всички в спорта са "една стока." Ако всички бяха една стока, щяха всички да получават едни и същи медали. 

Между другото, Уатанабе ще бъде по-добър президент от Титов и Гранди.  Причините са много, но главната причина е една: той обича гимнастиката.  Не някой друг спорт, точно гимнастиката.

Де да беше така и с президентите на големи и малки държави. Де да обичаха своята държава.  
Или просто да обичаха.