събота, март 5

"Тези килограми й отиват" ...и защо това няма значение

Попаднах на един коментар, свързан с това, че Мария Матева "изглежда добре" с повечко килограми. Този коментар е добър пример за това как понякога се съсредоточаваме върху съвсем погрешните неща. Това, кое "отива" на някой няма нищо общо със спорта. В леката атлетика, например, никога не говорим за това кой е "красив" и какво "отива". Става дума за резултатите. Ти бягай 200 метра достатъчно бързо, пък си бъди колкото килограма ти вършат работа, за да бягаш и да не си контузен.

В гимнастиката обаче всичко е изкривено. Постоянно говорим за това коя има "дълги крака", "красиво лице" и, най-новото, "килограмите й отиват". Доста е нелогично, глупаво е и не е честно спрямо гимнастичките, които прекарват по цели дни в залата в стремеж не просто "да им отива" нещо, а да изиграят на световно ниво едни много, много трудно елементи, които са непостижими за повечето хора по света. Не е въпросът в това кое на нас ни харесва естетически. Някои хора харесват по-пълни жени. Други харесват много слаби жени. Трети харесват дългокраки, а други, синеоки. Нито едно от тези лични предпочитания няма нищо общо с реалността на големия спорт. Ако си изиграеш съчетанието чисто, няма значение колко сантиметра си висок и какъв цвят са очите ти. Килограмите също не са важни; те имат значение само до степента, в която може да се отразят чистотата на изпълнението.

Факт е обаче, че при повишено тегло някои елементи не стават чисто. Факт е също, че с всеки килограм се увеличава натоварването върху ставите и с това и възможността за контузии. Не споря, че много момичета са красиви с повече килограми. С което не искам да кажа, че много жени са красиви и когато са слаби. Но гимнастиката е гимнастика, не конкурс по красота. Какво да направят момичетата, които просто са по-нисички и не са с дълги крака? Защо това трябва да ги лиши от възмонжността просто да си изиграят елементите и да получат оценка за всеки изпълнен чисто елемент?

Винаги съм смятала, че Мария Матева е много красиво момиче. Винаги съм смятала също, че някои елементи тя просто не прави чисто. Не непременно заради килограми, а заради комбинация от фактори. Килограмите няма как да й помогнат. Те могат само да й навлекат допълнителни проблеми със здравето. Надявам се и тя и треньорките й да го знаят. Със сигурност това съчетание изглеждаше много по-добре в миналото. Имам предвид не, че на мен ми харесва да гледам по-слабичка Мария, а това, че скоковете, пируетите, амплитудата, бяха по-добре изпълнени. Не ме интересува как изглеждат гимнастичките в личния си живот и кого привличат. Гледам съчетанията и виждам разликите в това как едни и същи елементи се изпълняват от различни момичета. Надявам се, че и съдийките гледат това, а не на кой какво "отива".