неделя, март 20

Жулиета играе за Жулиета

Всяка година в Бургас се провежда държавния турнир за приза "Жулиета Шишманова" в памет на легендарната българска треньорка, която извежда до върховете на световния спорт трикратната световна шампионка Мария Гигова, многократните медалистки Нешка Робева и Красимира Филипова и много други силни български бълграски гимнастички.

Всяка година от всичко най-много ме трогва участието на внучката на Жулиета Шишманова, Жулиета Канталупи. Жулиета е от много години най-силната гимнастичка в Италия, но е картотекирана и в български клуб, което й дава право на участие в български държавни турнири. Тази година, за пореден път, 26-годишната Жулиета показа българския стил в гимнастиката, който залага на оригиналност и силна техника на уреда:



Това изпълнение под съпровод на "Я кажи ми, облаче ле бяло" разплака някои български фенове и им напомни не само за това, че "кръвта вода не става", но и че стойностните неща в спорта и изкуството нямат срок на годност. Почеркът на легендарната Жулиета живее в младата Жулиета и е оценяван с еднакъв възторг и в двете й родини: България и Италия. Оценен е и по цял свят чрез многобройните престижни класирания на Жулиета Канталупи. Освен, че е шампионка на Италия за годините между 2005 и 2010, Жулиета системно се класира в първите 15 на световни и европейски първенства, където тя многократно е изпреварвала състезателки от България, Украйна и Испания, все страни с много медали в този спорт. През 2008-ма на състезанието за Световната Купа в Корбей Есон, Жулиета се класира във финала бухалки рамо до рамо с българката Елизабет Паисиева, с 4 от най най-силните украинки и рускини, както и с примите на Азербайджан и Израел.

Искам да подчертая тук,че гимнастиката на Жулиета не залага на физическите качества - тя не играе в стила, който наложи успешно руската школа през последните 15 години. Трудно е при днешния правилник и при наличието на много гъвкави момичета от бившите съветски републики, пък и от цял свят, да се наложи състезателка като Жулиета. Въпреки това, без да е преразтегната, свръх-отскоклива, или с дълги крака и "манекенска фигура", Жулиета успява да изпълни много сложни и зрелищни елементи, които доставят удоволствие и на публиката, и на самата нея. Такъв е стилът на българската школа, основоположен от нейната баба Жулиета Шишманова.

Няма по-голямо признание за един треньор и човек от това собствените й наследници да прегърнат нейните идеи и да продължат да изразяват нейната визия в продължение на десетилетия. Това означава, че нейният дух е по-силен от времето.

Браво, Жулиета, Вашата баба, известна като строга и силна личност, би Ви ръкопляскала, ако беше сред нас.