петък, февруари 22

Нови хора няма, има пропилени таланти (или добре дошла Ефросина, сбогом Биляна)

Както феновете вече знаят, Ефросина Ангелова ще поеме националния отбор на България. Ефросина Ангелова идва от поколението на Нешка Робева, чиито методи мнозина отдавна отрекоха, а най-пламенно ги отрече Илиана Раева, шеф на българската федерация. Ангелова е работила дълго в САЩ, и за малко в Испания. Интересен въпрос: дали в чужбина тя е използвала методите на по-старото поколение, или тези на треньори от поколението на Раева? Или е създала свои методи? Или е научила нови неща (за художествената гимнастика) от американците? Последното ме съмнява, много.

Очаквам, че изискванията на новия национален треньор ще бъдат строги. Дори да не забрани на гимнастичките да ходят на дискотека всяка седмица например, тя ще очаква да работят сериозно.  По-старите треньори може да са налагали забрани и наказания, а сега разчитаме на младите хора да сами да се сетят как да се държат. Което всъщност не звучи нереалистично, все пак говорим за спортисти в национален отбор: ако искаш да постигнеш сериозен резултат, прецени сам колко често трябва да си по купони до рано сутринта.

И в миналото, и сега, ако си танцувал до 4 сутринта, на другия ден няма как да си готов да тренираш като за световно. За големия спорт продължават да се искат много големи жертви. Треньорите, които носят медали, успяват да мотивират състезателите си да преодолеят умората, страха, собственото си слабоволие. Може забраните да са отживелица, но строгите изисквания и дългите часове труд продължават да са нужни. Няма чак толкова радикално нови начини да станеш добър спортист.

Нови личности също  няма да се пръкнат. В България, както и по цял свят, има много хора, които се лъжат, че с малко усилия могат да постигнат много. Няма как да си внесем някакво подобрено издание българи, които да тренират по шеметно успешен начин, защото просто държат в джоба си магическата формула на победата. Трябва просто някой, бил той от по-младо или по-старо поколение, да РЕШИ да се държи строго и честно. На първо място със себе си.


А дали имаме хора с достатъчно решителност, не съм сигурна. Иначе не ни липсва, и при младите, и при старите, нито красота, нито талант. Като говорим за талант, Биляна Проданова напусна националния отбор, точно защото никой не РЕШИ, че иска да работи с нея сериозно и да развие таланта на една гимнастичка с изключителен потенциал.  Да, губим талант след талант, защото не взимаме твърди решения. Дано Биляна намери треньор извън България, който да я поведе напред. Ето я, прекрасна е. Биляна успяваше да влиза във финали на състезания за световната купа: