вторник, април 30

Боянка Ангелова, изгубената звезда

Боянка Ангелова стана сензация в Youtube цели 5 години след като, с това уникално и изключително трудно съчетание с топка, спечели сребърен медал на европейското първенство за девойки.



Сега, след като вече над 7 милиона зрители са гледали съчетанието, възникват няколко въпроса:

1. Защо Боянка не беше провъзгласена за звезда още през 2008?
2. Какво доведе до отказването на Боянка от големия спорт?
3. Как така, с такова изключително съчетание, Боянка е била само втора, а не първа?

Ще се опитам да отговоря възможно най-ясно и безпристрастно. Да започнем с по-лесния въпрос, номер 3. Как така Боянка стана само втора. Отговорът е, че, разбира се, има съдийски пристрастия в гимнастиката, но, за да сме честни, изпревари я едно също много талантливо момиче. Ето го съчетанието, което е класирано на първо място, на Яна Луконина от Русия:



За мен Луконина е едно прекрасано момиче, с много качества, но точно с това съчетание тя не заслужаваше да се класира преди Боянка.

Луконина обаче продължи да се състезава и дори стана световна шампионка в отборното при жените. А защо Боянка се отказа? Официалната версия е, че Боянка има лекарска забрана да не се състезава до края на живота си. Много обвинения се изсипаха по този повод върху треньорката на Боянка. Искам само да напомня, че Боянка далеч не е първата гимнастичка, която се отказва заради контузия. Интересно защо такива гръмогласни обвинения не се чуха, когато например се отказа Моника Минчева. Има и друго: не забравяйте, че все пак същата тази треньорка изведе Боянка с това изключително съчетание до сребро на европейско и че същата тази треньорка има заслуги сега съчетанието да са го гледали над 7 милиона. Така че нека първо да сме благодарни, после критични. Когато има за какво да се благодари, разбира се.

За да отговоря и на първия си въпрос, ще ви кажа и на кого няма нужда да благодарим: на родната федерация. Защо Боянка не стана сензация още през 2008-ма, питате? Ами защото тогава никой, освен шепа фенове по форумите не говореше за нея. За "звезди" бяха провъзгласени от Илиана Раева и от Мария Гигова съвсем други имена, сега няма да ги посочвам. Не излезе никой от родните гимнастически светила да каже пред пресата: погледнете, имаме сензация, имаме истинска нова звезда. А имахме, и я изгубихме.