неделя, август 8

До следващия български шампион или шампионка


Здравей, шампион или шампионка от бъдещето. Днес отборът на България  по художествена гимнастика стана първи на Олимпиадата в Токио. Чакахме много години тази огромна победа. Сега трябва да се радваме много!  Сега също трябва да гледаме напред и да мислим за това, че следващият си ТИ.

 

Скъпи шампион от бъдещето, по неофициални данни в Русия около 100 хиляди души тренират биатлон (един не толкова популярен спорт).  Олимпийският шампион по спортна гимнастика Денис Аблязин е от град Пенза. Потърси къде е Пенза на картата на света и ще разбереш, че в този град живеят около 517 хиляди души, което го прави 38-ми по големина в Русия. Скъпи шампионе, в Русия има поне още 37 града над с население над половин милион. В това време ти може би си  просто от Разград, Петрич или Пазарджик. Където напълно оборудвана зала за гимнастика може даже и да няма.

 

В Китай също над 500 хиляди деца тренират гимнастика. Те живеят в общежития близо до залата от 4-5 годишна възраст, виждат се с родителите си веднъж или два пъти годишно. Тези деца никога не ходят на кино,  не си играят по детски площадки,  вероятно не ходят даже и на училище. Те спят, ядат и тренират гимнастика с малки почивки за ходене до тоалетна. Скъпи шампионе от бъдещето, този текст не е за тях, той е за теб. ТИ  си този, който може да победи 100 хиляди души от Русия и половин милион от Китай. 

 

Скъпа шампионке, когато преди години капитанката на българския ансамбъл, Симона Дянкова, се явяваше на контролни състезания, за да бъде част от националния отбор, много хора не я намираха за достатъчно талантива. И с теб ще е така. За едни ще си с къси крака, за други с прекалено висок ръст. Трети просто няма да те харесва, защото иска да вкара в отбора детето на братовчед си Гошо. Няма значение. Не забравяй: не някой друг, а ТИ,  точно ти можеш да станеш по-добър от петстотин хиляди други.

 

На снимката: Симона Дянкова като индивидуална състезателка; снимка: Димо Димов

Скъпи шампионе от бъдещето,  българката Бианка Панова е единствената гимнастичка в света, която получава осем максимални оценки от 10 на световно първенство.  За всяко свое изпълнение! Бианка е изгонена от залата на ЦСКА като “безперспективна” като дете. Всичко това:  и изгонването, и максималните оценки, може да се се случи и на теб.

 

Скъпа шампионке, според старши-треньорката на Украйна, олимпийската шампионка Линой Ашрам не може да прави скокове. Само че Линой много пъти победи абсолютно всяка украинска гимнастичка от последните години и ще ги победи още много пъти, ако реши.

 

В това време, според хиляди българи, боксът не е женски спорт.  Борбата не е женски спорт. Карате? Това изобщо спорт ли е? Въпреки всички тези изказвания, някой като ТЕБ, през 2021-ва, стана олимпийски медалист по борба, бокс и  по карате за жени. Щом този някой е могъл да успее напук на предразсъдъците, защо не и ТИ?

 

Скъпи шампионе или шампионка от бъдещето, когато  легендарната гимнастичка Мария Петрова спечели третата си поредна световна титла, по българските спортни новини преди да обявят нейния успех първо прочетоха футболните резултати от Б група.  Въпреки това хиляди хора по света ще помнят през целия си живот колко изключителна гимнастичка  е Мария Петрова и абсолютно никой няма да го е грижа какви са били резултатите на футболния отбор “Берое” през 1995-та година.

 

Скъпа шампионке от бъдещето, много други състезателки ще имат всякакви предимства в сравнение с теб. Една ще е по-висока, друга по-гъвкава, трета от голяма държава, на четвърта бащата ще е известен бизнесмен. Но само ти, точно ти, трябва да искаш да ги победиш, за да бъдат победени.

 

Скъпи шампионе, скоро прочетох в един статус по Фейсбук колко било ужасно, че  някои мъже си бръснат краката.  Обаче всички шампиони по плуване, и от двата пола, си бръснат краката. За някои хора винаги ще е важно не какво си постигнал, а какви дребнави глупости са пуснали корени в ограничените им души.  Ти, от друга страна, можеш да победиш с  каквито крака ти е удобно и можеш да се състезаваш, в който искаш спорт. Също може (и вероятно трябва!) и да не ти пука нито един грам за това какво мислят по-малко талантливите от теб.

 

Най-тежкото е, че понякога дори и другите талантливи хора около теб ще са тесногръди и завистливи. Не забравяй, че те говорят всякакви нелепици не просто защото си добър, а защото със сигурност можеш да станеш по-добър от тях.

 

Скъпи шампионе или шампионке, на много хора им е “противно” и им се струва “грозно” мъж да играе художествена гимнастика или жена да се боксира. Всяка вечер много от тези тайно слушат Азис и дори не се питат защо не са щастливи. Ти, от друга страна, взимай лентата или се боксирай, или и двете, ако това ти е на сърце, и не си губи времето с тъгите и комплексите на другите. 

 

Победилите вървят напред, победителите също остават в спомените на хиляди фенове. Те са и пътеводната звезда на следащия, който, преди всичко друго, ще победи себе си.