неделя, септември 22

Боряна, защитничката

С много вълнение и много грешки мина световното първенство в Баку тази година. Грешки направиха и опитни състезателки като Катя Галкина от Беларус, и дебютантки, и ансамбли, и, разбира се, съдии!  (За съдийството, много фенове писаха, всички отбори и федерации трябва да вземат мерки и да се опитат заедно да променят статуквото, ако искаме любимия ни спорт да остане олимпийска дисциплина и да не стане за смях).

Други състезателки издържаха на напрежението и играха силно: Линой Ашрам, която доказа, че е най-интересната за гледане гимнастичка в света, Влада Николченко, която завоюва бронзов медал със златен отенък на бухалки, американките Евита Грискенас и Лора Зенг, които  блестяха със стил и оригиналност и станаха единствените гимнастички извън Европа сред първите 12.

Наследството и името на българската школа защити Боряна Калейн с едно четвърто място в многобоя, което е категорична заявка за медали, и с две пети места, на обръч и топка, във финалите. 


Въпреки че е най-млада и с най-малко опит в българския отбор, Боряна през целия сезон се открои като примата на националния ни състав. Тя е и единствената, която реално може да има амбиции за медали и показва истинско развитие. За съжаление, отборът е в защитна позиция. Опитваме се да защитим мястото си сред най-добрите шест отбора и индивидуални състезателки. В тази защитна борба Боряна изнесе и тежестта на отборното състезание, и два силни финала, и блестящ многобой. Не мога да не се поклоня с възхищение и благодарност към тази изключително талантлива и вдъхновяваща гимнастичка. Браво, Боряна! Само напред!

А не мога и да не си помечтая за момент. Или просто да се опитам да си представя къде щеше да стигне Боряна Калейн, ако имаше реална подкрепа от собствента си федерация и ако имаше стратегия за нейното утвърждаване на световната сцена.  Дано такава стратегия скоро се появи, за да ни защити Боряна отново. Този път на Олимпиадата в Токио.