неделя, май 21

Европейско първенство, европейски мисли и внучките на Жулиета

Ще започна моя фенски анализ не с българския отбор. И от идеята за Европа. От много години, много българи бурно и настойчиво повтарят, че Израел не е в Европа. Израел спечели два бронзови медала на това европейско при индивидуалните състезателки. Поздравявам всички справедливи и мислещи хора с тази прекрасна снимка на ансамбъла на Израел. Израел ще бъде в Европа, антисемитите са тези, които нямат място нито в Европа, нито на другите континенти. 

















За да се обидят още повече шовинистите, на това европейско първенство игра и Турция. Играха прекрасно и плакаха за оценките, защото са един отбор не само от европейска, но от световна класа. Да поздравим българските и руските треньори, които изведоха този отбор на много високо ниво. Можем само мечтаем и в други отношения Турция да е част от Европа в други отношения. Можем да си позволим да мечтаем, нали?


 

А като става дума за истински европейци, на това състезание отборът на Румъния се доказа още веднъж с класа и елегантност. Анна Луиза, най-силната им индивидуална състезателка, има потенциал да постигне много по-високи класирания от легендарната си предшественичка Ирина Делеану и олимпийката Алина Стойка.























Да отидем още на изток при отбора на Азербайджан. На това състезание не им провървя, но са страхотни. Работят с една от най-талантливите треньорки в цял свят, българката Мариана Василева. Ансамбълът беше много интересен и оригинален, а младата Пириева ще има време да осмисли грешките. Само напред!





Да стигнем и до баш европейките! Ксения Мустафаева (точно така, Мустафаева, колко европейско!) играе, разбира се, за Франция, защото по-добра гимнастичка от нея няма в цяла Франция, а че и отне 12 години да получи френско гражданство е тема за много дълъг разговор.  Честито, Франция, гимнастичка в първите 8!  Напълно заслужено, а ако играе чисто, Ксения е със шанс за медали.
























Австрийките също вече от няколко десетилетия са с български треньори. Тази година игра едно младо, много елегантно момиче, което ще изпревари много скоро Никол Рупрехт, тяхната утвърдена състезателка.
























Накрая, ето го и отбора на Италия. На това състезание показаха блестящ ансамбъл и две много силни индивидуални състезателки: Александра Аджурджуркулезе (от румънски произоход) и Милена Балдасари. Извежда ги внучката на легендарната българска треньорка Жулиета Шишманова, Жулиета Канталупи. Многкратна шампионка и на България, и на Италия. До нея, майка й, световната шампионка на въже, Кристина Гюрова. Жулиета Шишманова е треньорката на Мария Гигова и на Нешка Робева. Треньорката на Кристина Гюрова е Нешка Робева. 

Талантът може да има и двойно, и тройно гражданство, както се оказва. Талантът е навсякъде: не небето и на земята. Жулиета и Кристина не са  само българки и италианки. Те са повече от това: истинските европейски лидери. 











Всъщност старата Жулиета, бабата на този спорт, е треньорка на всички прекрасни деца и млади дами на снимките горе. Тя изгради основите на този спорт и в 21-ви век, на тях се опира абсолютно всеки европейски отбор. 

Че е баба го казвам с най-голямата любов, която може да има един фен. Ако беше жива сега, щеше да види всички свои внучки от всички континенти.  В отсъствието на Жулиета Шишманова от нашия тленен свят, честта да ръкопляска най-силно на внучките се пада на госпожа Нешка Робева.