сряда, юли 20

Българските звезди ще грейнат в Баку

На последното състезание преди Олимпиадата, от 22-ри до 24 юли в красивата и гостоприемна столица на Азербайджан, Баку, българският отбор има възможност да покаже съчетанията си в пълния им блясък. Ще ни представят Невяна Владинова, Катрин Тасева и златният български ансамбъл. Това е  поредното състезание за световната купа и всички силни гимнастички, които имат смелост да се покажат пред света непосредствено преди Олимпийските Игри, ще излязат пред възторжената публика със стопроцентова мотивация.

Ето какви са и моите очаквания от това състезание. Първо, за Катрин Тасева.  Няма съмнение: Катрин Тасева е готова. Тя е готова за световния гимнастически елит. За България като един от най-силните отбори в света е изключително важно да покажем, че имаме две много добре подготвени, обещаващи, готви за медали състезателки.  Катрин Тасева не игра на достатъчно състезания през последните години, затова  чак сега идва моментът да заеме мястото си сред най-добрите осем състезателки в света.

Катрин има, разбира се, честта и удоволствието да излиза до една вече утвърдена българска гимнастичка (не мога да ви опиша с каква радост пиша това!), която вече е медалистка от световна купа: Невяна Владинова.  На състезания като това в Баку, Неви е в пълното си право и сила да се конкурира с най-добрите от цял свят в борбата за медалите. Неви не само заслужи единствената олимпийска квота за България още миналата година, но и през целия сезон получаваше все по-високи оценки и все повече аплодисменти.


Не  трябва да оставят съмнение националните треньори и федерация, че България застава зад Неви като примата на бългаеския отбор. Вече коментаторите и на руски, и на испански и португалски, и на френски език отбелязват Неви като една от претендентките за високо класиране. Съвсем малко остава до Олимпиадата и точно заради това турнирът в Баку е важен шанс за Неви да покаже колко добре е подготвена, колко е уверена и колко е готова за своя голям олимпийски подвиг. Сега е и моментът да се изчистят каквито и да било последни колебания по отношение на четирите изключително трудни композиции, които Неви показа този сезон. Гордея се, че толкова амбициозна, стилна и смела гимнастичка ще представи България на Олимпиадата. И тя,  и ние, феновете, заслужаваме да се радваме на високите оценки, които тя упорито преследва и завоюва!

Момичетата от ансамбъла също, за пореден път, излизат с амбиции за медали на състезанието от световната купа. На този етап от своята дълга и изпълнена с изключителни победи кариера, този ансамбъл е любим не само на българите, но и на публиката по цял свят, която ги посреща с радост и възхищение. Сигурна съм, че в Баку те ще заслужат още много аплодисменти. Ако играят без грешка, българските гимнастички би трябвало да спечелят медали и в многобоя, и във финалите. Тази година те показаха всичко, за което мечтае един отбор: и силни композиции, и много увереност, и доказана способност да се справят с всяко предизвикателство, и запомнящ се стил. 

На килима отборът изглежда много мащабен, всички движения се показват с голяма амплитуда, с отличен синхрон. Не на последно място ме впечатлява и това, че този път нашите състезателки са облечени с много красиви и нежни трика; наистина са като прекрасни български цветя, готови да разцъфнат с усмивки на най-високото стъпало от почетната стълбичка.

Очаквам отборът ни да закичи  цяла България с още медали и нямам търпение да преживеем заедно това вълнуващо състезание! Напред!