петък, май 19

Невяна изведе България

През първия ден на европейското в Будапеща, Невяна показа силна игра с обръч и едно безупречно съчетание на топка, което заслужаваше и ще заслужи оценка от 19. Тя затвърди позициите си сред първите в света с тези първи две съчетания. Българките са много близо до тройката в отборното. 

За съжаление, Катрин Тасева и ансамбълът (девойки) допуснаха груби грешки. Реалното ни място е преди Израел, в спор с Беларус за среброто в отборното (напомням, че на това европейско се играе за отборно класиране и за медали на уредите, многобой няма).

Сега е важно да не се пренавива Катрин Тасева, защото тя е състезател с изключителни качества, от грешки никой не е застрахован, но е важно поне на един от уредите да стигне до оценка от около 18 и да бъде в позиции за медали на следващото голямо състезание.

Колкото до девойките от ансамбъла, бъдещето им принадлежи. Да сгрешиха, продължаваме напред.

Избягвам да коментирам работата с отборите от девойки, защото просто това са малки деца. Много от тях ще решат да не се посветят на спорта като влязат във възраст "жени"и е рано да се правят прогнози. За тях това са още първи стъпки. Има много впечатляващи девойки, които не успяват да се изявят в следващата категория. Ярки примери са Боянка Ангелова и Биляна Проданова, в индивидуалното, а при ансамблите има още повече деца, които прекъсват рано спортния си път.

Днес Неви и Катрин играят с бухалки и лента,  дано издържат. Феновете вярват в тях и очакват много радостни преживявания. Да мислим за хилядите деца, които ги гледат с възхищение, за следата от вълнуващи спомени, която оставят след себе си в залите по цял свят, и за мечтите, които вдъхновяват.