четвъртък, ноември 13

Фаталните обръчи на Мария Петрова


Честит Рожден Ден на любимата ми гимнастичка, Мария Петрова. Родена на 13-то число, тя преживя много фатални моменти, но въпреки това стигна до 3 световни, 2 европейски титли, една спечелена европейска купа, 5 златни медала на Универсиада, две 5-ти места на Олимпийски Игри и още много медали. Избрала съм три от съчетанията, с които нямаше късмет, защото те само показват, че фаталните моменти могат да бъдат превъзмогнати.

1. Обръч от Атина, 1991: Световното първенство в Атина беше дебютът на Мария Петрова. Още с първото си съчетание, тя получи 10.000 на бухалки. На обръч обаче ето тази грешка не й позволи да играе в многобоя:



2. Обръч от Олимпиадата в Барселона, 1992-ра. Не по вина на Мария, ципът на трикото й се разкопча по време на съчетанието,за което я наказаха с 0.200 точки:



3. Обръчът от финалите на европейското първенсто в Солун, 1994. Прекрасно изпълнение, но тук, по необясними причини, съдиите й отредиха само сребърен медал.



Преди точно 20 години, Мария спечели втората си световна и европейска титла. Днес, на рождения й ден, искам да си спомним не само за красивите й победи, но и за малките неудачи, които не успяха да спрат нито нея, нито страхотния треньорски екип, който я изведе до върха на световната гимнастика. Дано новите български звезди се научат на още повече упорство и увереност от нейния спортен път.