понеделник, февруари 17

Нови, амбициозни съчетания с обръч

Гледах само някои от новите съчетания на националките и си избрах тези два обръча за кратък коментар.

Първо, Сара Стайкова. По принцип любимото ми съчетание на Сара този сезон са бухалките. Тя изглежда много добре и на лента, където през последните години показва много добра техника. Това съчетание, с обръч, е наситено с много трудни елементи, заложени са много акценти и интересни моменти в хореографията, но не съм сигурна, че музиката подхожда на Сара, защото е много драматична и сериозна. Освен това много наши конкуренти са използвали този музикален съпровод в миналато и има вероятност да са се справили по-силно.

Така или иначе, както беше казала една известна треньорка за Илиана Цанева, красива гимнастичка от края на 90-те,  Сара "с тази техника трябва да лети до космоса." Определено Сара е една от "най-качествените" националки,  заедно с Биляна Проданова. Сара има и визия, и гъвкавост, и скокове, и артистичност, и някои добри пируети, и техника на уреда.  Това съчетание е съвсем ново и вече го играе сравнително стабилно.



Следващото съчетание е на Катрин Тасева. Този път много ми харесва музиката и смятам, че подхожда на темперамента на Катрин, която е много интересна състезателка. Притеснява ме, че в момента движенията не съвпадат с музиката, защото тя се движи по-бавно. Не знам дали се налага просто по-добре да свикне с новата композиция или са нужни някои промени.



За Сара, така или иначе, не може всички съчетания да са по народна музика, а Сара вече има бухалки по народна музика. Има логика обръчът да е в различен стил, просто не знам дали този е стилът. Освен това правилният избор на по-известени и драматични музикални произведения не е никак лесен. Ако поставиш, например, драматичен акцент, на елемент, в който състезателката не е съвсем перфектна, грешките се набиват на очи повече. А може и да напомняш за някой друг, без това да е било намерението на автора.

Колкото до Катрин, стискам и палци да "запълни" музиката с емоции в това и в други съчетания. Желая от сърце здраве и успехи на тези две обещаващи националки.