четвъртък, юли 4

Криворазбраната благотворителност

За пореден път се случва.  Гимнастичка обявява: продавам лентата/топката/бухалките си на търг и средствата ще отидат за благотворителна кауза. Следват многобройни изказвания в социалните медии: колко си щедра, велика и невероятна. Реално, този вид "благотворителност" е повече шум около гимнастичката, отколкото около каузата.  В някои случаи дори няма линк и призив други хора да дарят, а само снимка на гимнастичката и нейния уред.

Но има и други аспекти на кривото разбиране на благотворителността. 

Първо, уредите на гимнастичките, в повечето отбори, сред които мисля и българският национален отбор не прави изключение, не се закупуват от състезателите, а са предвидени в бюджета на Федерацията. Така че ако сме точни би трябвало да пише, че Федерацията пуска на търг използвани уреди от най-добрите си състезателки. Което е щедро и добро, но не е някаква лична жертва от страна на гимнастичката, за която са закупени вече уреди.  

Обикновените хора, разбира се, не могат да дарят уреди, но могат да дарят своите 10, 20, 50 лева. Могат да дарят и труда си: да засадят дърво, да посетят болни хора. Обикновените хора имат нужда да виждат, че да помогнеш на другия не е едноократен акт, а човешка позиция, което можем да заемем всеки ден. Не е продажба на търг и ахкания под снимки в социални медии.  

Второ, да, чудесно е, че благотворителна кампания ще получи средства от един продаден на търг уред. Но много по-силно послание би се появило, ако гимнастичките станат и лице на благотворителна кампания и то не кампания за едно болно дете, а кампания за истинска кауза: например за борбата срещу определено заболяване, за бездомните животни, или каквото друго им е по сърце. 

Не ме разбирайте погрешно. Не отправям критика към желанието да се направи еднокрантно дарение. Разбира се, че това поведение е добро и щедро. Не критикувам дори толкова огромната и според мен кичозна и излишна показност, с която се прави дарението. По-скоро си мисля, че тези търгове показват неправилно разбиране на смисъла на благотворителността като цяло. Благотворителността е да дадеш нещо, което наистина е твое. Най-вече е внимание, което да вдъхнови и другите, да им даде сила. 

Иначе, една продадена лента пролет не прави.