понеделник, ноември 22

Всичко е наопаки

Всички знаем коя е Лили Игнатова. Абсолютната европейска шампионка от Флоренция (1986), двукратна носителка на световната купа, гимнастичката, която на 23 година лиза в “Гинес“ под графата “Най-награждаван човек в света" със своите 19 медала от големи състезания и 300 от турнири. Само ще дам още една статистика - за последните 15 години, Лили Игнатова е единствената треньорка, която доведе български ансамбъл до ЗЛАТЕН медал от световно първенство (на пет ленти през 2005-та).

Така. Сега като си напомнихме коя е Лили Игнатова, любимката на поне три поколения български любители на спорта, искам също да напомня, че от повече от 3 години Лили вече на работи с нациналния ни отбор. Тя подава оставка, сред поредния скандал, след като две от момичетата в отбора, Зорница Маринова и Цвета Кусева заявяват, че не желаят да работят с Лили Игнатова, а останалите четири проявяват солидарност И Федарацията, вместо да каже на тези две момичета да си съберат багажа, след като не искат да работят с най-титулованата гимнастичка в България за всички времена,избира да притисне до стената треньорката, която ни дари със златен медал и да я принуди да подаде оставка.

Чували ли сте някога за Зорница Маринова и Цвета Кусева? Може и да сте, но повече няма да чуете, защото и двете се отказаха от гимнастиката, без да са постигнали и една стотна от това, което е дала на нашия спорт треньорката, гимнастичката и човекът Лили Игнатова. Става дума, съвсем откровено казано, за две лигли, които решиха да постъпят предателски към треньорката си и към целия отбор и които си вярват, че техните лични предпочитания и капризи са критериите, по които трябва да се избира национален треньор.

Заради тези двете, родната Федерация пожертва треньорката, донесла златен медал. За да им е удобно, за да им се угоди, защото не Лили Игнатова е тази, която заслужава да ги тренира. А кой треньор е достоен за тези две "звезди", Маринова и Кусева? Може би трябваше Ирина Винер от Русия да дойде да ги поеме? Понеже тя е най-успялата треньорка в последно време. Да, ама има една разлика. Треньорка като Винер никога не би взела тези двете в националния отбор. Първо, че стотици деца в Русия имат повече талант от тях и второ, в Русия все още ТРЕНЬОРКАТА избира с кого да работи, а не обратното.

При нас обаче всичко е наопаки. Неопитните се гаврят с труда на утвърдените. Бездарните пречат на талантливите. Тези, които бързо-бързо се отказват от спорта, застават на пътя на хора, които са му подарили целия си талант и живот. Вместо да посочим на Маринова и Кусева вратата, през която те и без друго си тръгнаха месеци по-късно (защото не само с Лили, а по принцип, не им се работеше), ние се отказахме от доказан, абсолютно доказан, многократно доказан гимнастически талант.

Има разни неща, които в родната Федерация май са забравили:

Не е достатъчно едно дете да е красиво.
Не е достатъчно едно дете да има качества.
Не е достатъчно едно дете да е станало националка.
Ако ще и шесторни пируети да прави, пак не е достатъчно.

Не е достатъчно, не и за да имаме отново шампионки. Шампионите не са просто хора с изключителна мускулатура и гъвкавост. Те са хора с разум и морал. Те разбират от много малки, че възможността да работиш с един изключителн треньор, е безценна. Те поставят своята отдаденост на спорта над лични пристрастия и капризи. Те не забиват нож в гърба на треньора, който ги е направил това, което са.

А понеже ценностите ни са наопаки, не се очертава скоро да имаме ансамбъл, който да излезе с ето такова съчетание. Коментарите под видеото не случайно споменават, че след уволнението на Игнатова отборът, който избра да я прогони,не успя да постигне същите резултати. И все пак те играха нейната незабравима композиция, дори след като я изгониха: