петък, ноември 27

Черен петък и любимата гимнастичка на Путин

Дойде пак денят на намаленията, ден, в който получавам над 100 нежелани имейла и в тях ми обясняват колко е важно точно днес, точно сега да си похарча парите. Вие напазарувахте ли?

Аз си признавам, че си купих 4 рокли и един пуловер, за общо 50 долара. 5 неща за 50 долара! Ура! А трябват ли ми още 4 рокли? Трябва ли ми още един пуловер? Не, разбира се. Реално "трябват" даже прекалено малко неща. Ако всички купувахме само нещата, които ни трябват, щеше да има още милиони безработни хора. Всички, които шият шалове и сглобяват пластмасови бижута, щяха да останат без работа, а заедно с тях и хората, които рисуват орнаменти върху чинии, подреждат вилици в кутии, намотават връзки за обувки, и сглобяват телефони. Истината е, че шаловете са само за украса, не за да ни топлят, всички можем да ядем от най-обикновени, не украсени чинии, и без вилици бихме се наяли, а е пълно с обувки без връзки. За телефоните няма да отварям тема изобщо. Майка ми отдавна ги нарича "джаджи" и твърди, че "не ни праеят щастливи". Това е, защото, на моя телефон аз получавам имейли от работата, които не ме правят щастлива, а ми създават допълнително напрежение в почивните дни.

Бяха питали голямата шампионка Алина Кабаева защо винаги се усмихва. Не се размечтавайте. Тя не се усмихва, защото е влюбена. Или защото й харесва хиляди хора да я гледат с възторг. Ето отговора:


"Алина, слушай, ты заходишь в зал и постоянно смеешься."

"И стала анализировать: а действительно, чего это я все время улыбаюсь, настроение у меня хорошее? Даже если плохо выступлю. Мне в себе это нравится. А ведь я не заставляю себя улыбаться, это идет изнутри. Мне часто говорят: мол, ты счастливая. Да, отвечаю, конечно, счастливая уже потому, что родилась здоровой. Слава Богу, у меня все нормально: и руки, и ноги есть, слышу и вижу. Если человек здоров, он может что угодно сделать. Не будет здоровья, все, до свидания."


Алина Кабаева се усмихва, защото се е родила здрава. Харесва й, че има ръце и крака, вижда и чува. Тя не допуска, че хората, които не са напълно здрави, биха били способни и те да се усмихват на света. Нейната човешка цялост е основата на нейното щастие. Яснотата е пълна. Няма място за страх и отстъпление, нито за съмнение.

Винаги съм харесвала Алина Кабаева. Тя наистина пръска около себе си радост от живота в най-първичния му смисъл. Да я гледаш да играе е като да наблюдаваш сърна или малко тигърче на воля в природата. Тя си е хапнала, макар и не много, има ръце и крака, сетивата и работят, и тя е готова да се смее! Не случайно хората плащат, за да видят тая чиста жизнерадостност. Не случайно Алина е любимката на Путин! Хората с големи отговорности активно търсят тези, които са волни и непринудени. Алина е и точно като шампионката в един от маратон, която на въпроса "Кое ти даваше сили?", отговори "Водата. Пих вода". Такива хора не могат да бъдат надбягани. Те не се разсейват с разсъждения за свободата, любовта и световния мир.
Не им пука нито за грешките, нито за мнението на останалите.




Ето я тук, приятно закръглена за строгия гимнастически стандарт, и пълна с любов към живота.

Разбира се, триката на Алина струват по 3 хиляди евро, а масажистът и фризьорката й взимат десет пъти повече от феновете с инеженерно образование, които размахват руски знамена по трибуните. С тези пари, те също (феновете, обслужващият персонал), като всички нас, са си купили, по 4 рокли, по няколко пуловера. И телефон. С който да снимат Алина.


Ако случайно не ви стига да сте здрави и да подскачате по света с топка в ръка, вие не сте сами. Купете си спокойно нови обувки, шалове, шоколад, и по една голяма водка. Купете си даже скъпи рамки за очила и излезте с тях по телевизията да кажете, че според новите проучвания, хората консумират прекалено много. Както виждате, човек може хем да консумира, хем да сочи с пръст другите, хем да е щастлив!

И като цяло, не е никак черно, фенове, нашето кротичко консуматорско положение. Розово също не е. Но не е черно.