вторник, февруари 15

Какво става с играта с уредите в гимнастиката?

Преди няколко седмици в Монреал имах възможност да гледам изпълненията на гимнастички с изключителни качества. Дори не съм си представяла, че ще видя такива красиви скокове, гъвкавости, пируети. Но се убеждавам за пореден път, че много от тези зашеметяващо талантливи момичета често изглеждат на килима така, все едно уредите им пречат, вместо да допринасят към хармонията на техните движения.

Такава гимнастичка е примата на Казахстан Анна Алябиева - висока, дългокрака, с красиви равновесия и скокове. За разлика от предишната звезда на своята страна, Алия Юсупова, Анна играе артистично и в някои от съчетанията използва оригинална музика. За съжаление, в Монреал Анна не успя да изиграе нито едно съчетание без сериозни изпускания, а най-мъчно ми беше да я гледам на лента, където с откровена мъка задържаше уреда в ръце.

Лентата се влачеше по земята, спиралите не бяха симетрични, дори в самия край състезателката хвана дръжката със свити ръце, изобщо - много далеч от майсторството.





Още повече ме притяснява това, че дори при сериозни пропуски при нашите конкуренти, българските гимнастички също не демонстрират истинско майсторство с уредите и не успяват да ги използват като свое предимство, за да се класират по-напред. С изключение на Силвия Митева и Анастасия Киссе, нашите националки също не блестят с техника, а за съжаление някои млади надежди, които показват интересни и рискови елементи, понякога така и не попадат в българския националния отбор.

Този сезон още един много атрактивен уред, бухалките, се "завърна" в програмата на гимнастичките при жените. Обикновено тук публикувам линкове към съчетания, които са положителен пример за най-интересното и зрелищното в любимия ни спорт. Но този път ще пусна едно съчетание, което е точно обратното - пример за игра с бухалки, каквато се надявам да НЕ виждам повече. Не и в турнир за световната купа:



По време на това съчетание Анна Алябиева изглежда раздразнена и дори отегчена от това, че трябва да се справи с бухалките. Имам чувството, че дори не се старае да ги използва по елегантен начин.

Може би за гимнастички с качествата на Анна трябва да се върне отново категорията "без уред", в която тя би се изявила с много повече лекота.Но засега и бухалките, и лентата, са сред задължителните уреди. Какво ще изберат гимнастичките на бъдещето? Да играят с уредите или просто да се надяват да не ги разпилеят по килима?