сряда, януари 25

Това не са просто розови шапчици (или защо всъщност хората в САЩ излязоха на улицата)

Както може би сте прочели, в много градове в САЩ се състояха протестни маршове против новоизбрания президент Тръмп и неговата администрация. Като чете човек пресата, ще рече, че от нямане какво да правят, стотици хиляди жени са излезли на улиците. Пише се за това как са били облечени с розови шапчици, на каква възраст са, дали са жълти, бели или черни и дали им харесва Мадона. За всичко друго, но не и за това защо наистина хората протестират.

А хората протестират обикновено по две причини: когато някой им застраши свободата и здравето и/или когато някой им вземе парите. В сегашния случай, и двете положения са съвсем реални. Ето 5 причини за протестите, които, съвсем буквално, бъркат в джоба и в здравето на хората (и жени, и мъже!). 

Какви са причините за протестите:

1. Абортите: Тръмп и неговата администрация искат абортите да не се покриват от застраховки. Дори направиха заявления, че абортите, като цяло трябва да бъдат забранени. Засега забрана няма, но вече започнаха промени в застрахователното право, които ще направят абортите много скъпи и всъщност напълно недостъпни за много жени. Жените протестират, защото това се отразява на тяхната свобода на избор, здраве и финансови средства.

2. Противозачатъчните: Нека ви го обясня със съвсем прости цифри. Имам приятелка, която плаща на месец 31 долара за противозачатъчни хапчета. След промените, които новата администрация ще наложи, ще й се наложи да плаща 121 долара. Как да не протестира човек на близо 4 пъти увеличение върху един продукт, който мнозинството от жените, както и мъжете около тях, смятат за важен?

3. Застраховките за хора, които не работят на пълно работно време: В САЩ, ако не работиш на пълна работна седмица, твоят работодател не е длъжен да те осигурява. Значи, ако си майка на 2 деца и работиш 20 часа седмично, защото си гледаш децата, или си баща, който също помага с гледането на децата, и ако работиш на половин работна седмица, от работата здравно осигуряване не получаваш и толкова. По време на Обама, имаше държавна застраховка, която такива хора да могат да си купят сами. Новата администрация ще премахне тази възможност. Имайте предвид, че цените на детските градини в САЩ са от 300 до 600 долара седмично. За много хора не е възмжоно да дадат тия пари, особено ако имат две деца, така че единият родител или не работи, или работи само някакви часове, или и двамата работят намалени часове, за да гледат децата. Например моя позната, която е фризьорка, работи 3 дена от седмицата, а съпругът й също работи 3. И се редуват кой да гледа децата. Между другото, работодателят, който не ги осигурава тях, защото работят по 3 дена от седмицата, не осигурява и децата. Така че единственият вариант за тях беше държавната застраховка, която да си купят сами. Сега, ако някое от децата се разболее или родител се разболее, само едно посещение при лекар, без да броим цените на лекарствата, ще им струва 200-300 долара, защото няма да имат застраховки. Изчислете сами колко често боледуват две деца на по 2 и 4 години и за какви суми става дума. А ако някой има хронично заболяване, за което трябва да ходи на лекар и да си купува лекарства редовно, при тази застрахователна политика, чисто и просто няма да може да си позволи да живее.

4. Застраховките на деца и/или студенти: Преди можеше, ако имаш дете до 26 години, да го застраховаш на твоята застраховка през твоя работодател. Това значеше, че деца, които са студенти, бяха застраховани от родителите си. Тази възможност ще бъде премахната. Ако детето ти е на 20 и е трети курс студент, то ще трябва да има отделна застраховка, която ще е много скъпа, но няма да покрива много здравни услуги. Защото такова е качеството на застраховките за студенти тук. Имам позната, която претърпя операция от апендицит. Имаше съвсем законна и нормална студентска застраховка,  за която плащаше 2500 годишно, а родителите й са починали, така че не я застраховаха те (въпреки че тя беше под 26 и тогава можеше). Изпратиха й сметка за 27000 (повтарям: 27 хиляди долара). Вие бихте ли протесирали срещу такова безумие? Да, ако бяха 2 или 3 хиляди долара за една съвсем рутинна операция, може би нямаше да се излиза на протести. Но реалността е друга.

5. Глобалното затопляне: Според Тръмп и неговата администрация глобалното затопляне не  е проблем, срещу който трябва да са вземат мерки. За някои от протестиращите жени и мъже, това е абсолютно разрушителен и опасен начин на мислене, който ще ни струва, на всички нас, не само средства, но и здраве.

Има и много други причини, но тези 5 са доста сериозни.

Какви НЕ са причините за протестите:

1. Жените искат да отнемат правата на мъжете (съвсем не, всички тези жени имат бащи, а някои имат и синове и братя).
2. Жените искат да въведат "комунизъм" в САЩ. Или някакъв друг "изъм" (протестите са срещу конкретни мерки, които новата администрация иска да вземе, а не за въвеждане на някакъв съвършено нов режим).
3. Жените искат някой да им дава пари, ей така, даром (това може даже и да си го мечтаят, но не е причина за протеста).
4. Жените не искат да раждат деца (някои искат да имат по 3, а други нито едно, но това не е причина за протеста).
5. Жените вече не харесват мъже (има и такива, но те просто излизат със жени, без да протестират на улицата заради тая тема).
6. Жените не харесват Доналд Тръмп (всъщност, много от тях са гледали неговото телевизионно шоу; причината за протеста не е неговата личност, а това как той иска да спре някои основни права на жените, виж по-горе в "Какви са причините за протестите").

Няма по-голямо спортно доказателство за това, че жените могат да бъдат и деликатни, и силни, от художествената гимнастика. Поздравявам всички силни жени с една розова снимка на световната шампионка Амина Зарипова, която сега е треньорката на олимпийската шампионка Маргарита Мамун. Бъдете здрави!