неделя, март 15

Скъпоценни спомени

Последното ми пътуване до България ме върна към книгата на Стефан Венецианов, "Диамантите на спортната корона", посветена на известни спортисти от цял свят. В нея, разбира се, намират място и няколко гимнастички. Това, което винаги ми е правело впечатление, е, че българската журналистика не се занимава само с родните звезди. "Диамантите" от книгата са от цял свят, наистина от Армения до Япония!



Много ми харесват и самите въпроси към звездите от цял свят, защото са и лични, и философски, и свързани със спецификата на спорта.

Книгата наистина включва шампиони от цял свят, от много спортове. И все пак, като фен на гимнастиката, не можах да не се зарадвам на няколко цитата от златни момичета:

Анелия Раленкова: "Вярвам в тренировките. Чувствам удовлетворение, когато преодолявам себе си, дори и когато долавям, че волята ми отслабва."

Бианка Панова: "Високите постижения могат да бъдат постигнати със свръхвисоки натоварвания. В противен случак на големи състезания не може да се издържи."

Диляна Георгиева: "Съперничество трябва да има. И колкот по-голямо и изострено е то, толкова по-напрегната и интересна е борбата. Не може да се живее равно и спокойно непрекъснато."

Красимира Филипова: "Но над всичко е спортната борна. За да излезеп с чест от нея, са необходими много усилия, увереност, твърдост..."

Накрая, най-любимият ми цитат:

"Какво е за Вас художествената гимнастика
Лили Игнатова: В момента може би всичко.Тя запълва моите мисли от малка. Тя непрекъснато осъвременява своя образ, който се обогатява от сложни композиционни елементи и артистичност...За мен тя е изкуство в спорта."