петък, август 10

Българките се класираха за финалите

Вторият ден на олимпийските квалификации завърши повече от успешно за Силвия Митева, която се придвижи от шесто на четвърто място. Любов Чаркашина, която е една от най-силните претендентки за бронза, допусна груби грешки на лента и се класира пета. Още по-тъжно е, че Мелитина Станюта, младата звезда на Беларус, остана извън първите 10. Момичетата от Беларус са най-силните конкурентки на Силвия. За да ги изпревари, тя трябва да е перфектна и да разчита на грешки. Мелитина вече направи много грешки и сама загуби шанса си да се бори за медал. Дали опитната Любов ще издържи психически или ще отвори "вратичка" за другите гимнастички, устремени към бронза? Ще видим скоро.

За това пък Украйна ще има две състезателки на финала: изящната Ганна Ризатдинова успя да се класира. Това е състезателката, за която Камелия Дунавска каза, че е просто "родена", за да играе с топка. Обърнете внимание на това нежно съчетание:  


Радвам се, че от време на време отборът на Украйна позволява на своите състезателки да не са облечени целите в черно и да не играят непременно по бърза и драматична музика. Образът на фаталната жена от години някакси се натрапва на всички техни момичета, независимо дали притежават подходящия темперамент. Ризатдинова определено е по-естествена в пастелни цветове и в своята вродена грациозност, без натрапена агресия. Отива й един много по-романтичен образ. Любопитно е, че само Русия и Украйна имат по две гимнастички в топ 10. Затова влизането на Ризатдинова във финала е огромен успех, дори ако тя останe на десета позиция.

За съжаление, Максименко и Ризатдинова нямат големи шансове за медал. Продължава да стои въпроса за това дали Максименко може да изпревари Силвия обаче. Така най-силните конкурентки на Силвия са Чаркашина, Гараева, Максименко и корейската състезателка Сон, която след грешка на бухалки остана 6-та в квалификациите, но заемаше 4-та позиция след първия ден. 

Мъчно ми е, че контузената звезда на Узбекистан, Уляна Трофимова, остана извън първите 10. Шансовете си проигра и звездата на Казахстан, Анна Алябиева, една много качествена и интересна гимнастичка, която стана шампионка на Азия. С повече грешки, отколкото бихме искали, игра и италианската шампионка, Жулиета Канталупи, внучка на легендарната българска треньорка Жулиета Шишманова.  Жулиета, заедно със Силвия Митева, Делфин Леду от Франция и Каролине Вебер от Австрия е сред най-опитните състезателки в света, на възраст между 24 и 26 години. Тези гимнастички играят в Лондон последните си съчетания на световната гимнастическа сцена. Надявам се искрено техният пример да вдъхнови много състезателки да останат в големия спорт за по-дълго.

Като цяло моята прогноза за медалите, е че на подиума ще има две рускини, а до тях заслужава да застане Любов Чаркашина, но само при стабилна игра. Иначе Силвия и другите претедентки не могат да спрат азербайджанката Гараевa: при най-малко колебание от тяхна страна, тя ще вземе поне бронз. Ако рускинята Дмитриева допусне груби грешки, тя може да бъде изпреварена и не е "абонирана" за сребърното отличие, както може би мнозина мислят. Нека видим дали ще играе чисто.

Българският също ансамбъл запази четвъртата си позиция след като изигра по-силното, поне според мен, от двете си съчетания. Илиана Раева вече няколко пъти обяви съдийството за несправедливо. Бих искала да мога да се съглася, но вече писах, че Русия, Италия и Беларус имат по-трудни и интересни съчетания от нашите, особено с пет топки. Не е ли по-достойно да признаем на своите конкуренти, че са си свършили работата, вместо да търсим под вола теле с теории за съдийски конспирации? Ще си направим равносметка след финала на ансамблите в неделя и дано тогава чуем по-реалистична оценка за представянето на отбора. Моята прогноза за ансамблите си остава за Русия, Италия и Беларус в тройката, но ако един от тези отбори не издържи на напрежението, България и Испания получават бронзов шанс.

Междувеременно стискаме палци на Силвия Митева във финала при жените след няколко часа в Лондон (13:30 местно време).