понеделник, март 4

Нов месец, нов гимнастически скандал

Състезанието за Гран При в Москва завърши с отлични резултати за българките, най-вече за Силвия Митева. Новите композиции на Силвия ще коментирам в отделен пост. Нямам търпение да видя Силвия да се изправи срещу Ризатдинова, Максименко и Станюта, които пропуснаха това състезание. Колкото до победителката, Мамун, разкошна е. Дано остане номер едно!

Какво обаче се случи малко зад кулисите? Е, не достатъчно зад тях, че да не го чуем, разбира се.  За втора българска гимнастичка в съпътстващия международен турнир, който се проведе също в Москва, но не е част от Гран При, беше заявена, както вече писах, Криси Ташева от "Академик". Тя се класира трета в този турнир. А това, че я избрахме да ни представя тя заслужи с ВТОРОТО СИ МЯСТО НА КОНТРОЛНО СЪСТЕЗАНИЕ, веднага след примата Силвия Митева, където тя победи утвърдени гимнастички като Мария Матева, безспорни таланти като Стайкова и Проданова, нови надежди като Владинова и Дянкова.

И така, Криси става втора на контролното в София, трета на турнира в Москва. От всичко това има една обидена: Анастасия Киссе. Анастасия Киссе, която не влезе в първите 3 на контролното, изведнъж се оказа обидена, че представителка на България в Москва е Криси Ташева. Анастасия Киссе била по-силна. Какво като на контролното играла с грешки?

Защо трябва да има контролни, защо трябва да има правила, като може просто да се цупим? Толкова е обидена Киссе, че на чист руски обяви обидата си във Фейсбук. Да. Понеже Анастасия Киссе тренира в Русия, но се състезава за България. И знаете ли защо? Защото в руския национален отбор може дори да не влезе. А да я пуснат до Мамун и Меркулова? Никога.

За съжаление, атакуваната гимнастичка пак е от "Академик". Първо беше нападана Пейчева, защото иска да се върне, след като донесе на България златни медали и игра на две Олимпиади. Марина Стоименова, също от "Академик", беше така атакувана, че напусна гимнастиката. А сега е ред на Кристина Ташева.

Поука обаче има. Погледнете Настя Киссе. Знаете ли какво може да се научи от нея? Две неща.

Първото нещо, което може да се научи е, че не е достатъчно да имаш физически качества, за да станеш силен спортист. Ще го кажа със съвсем прости думи: Анастасия Киссе физически е много по-талантлива и от Кристина Ташева, а пък дори и от Силвия Митева. По-гъвкава е, по-отскоклива е и е по-координирана и грациозна. Да не говорим каква разкошна фигура има.

Второто нещо е: като не се класираш в една държава, играй в чужбина. Много се надявах, че Марина Стоименова ще играе извън България. Надявам се сега, че ще го стори и Биляна Проданова. Същата Биляна, която като девойка беше втора, след Канаева.

Междувременно, честито на Криси Ташева! Бъди горда и смела представителка на България!