четвъртък, ноември 24

С благодарност за таланта

Днес разглеждах фенските страници във Фейсбук на някои от любимите ми гимнастички:  Лили Игнатова, Мария Петрова, Теодора Александрова, Юлия Байчева. Забелязах, че основните снимки показват гимнастичката с треньорката, която я изведе до върха: Нешка Робева.

Мъчно ми е за решението на Илиана Раева да пречи на участието на Робева в развитието на българската гимнастиката. Последното изказване, че Нешка "трудно преглътнала бенефиса и олимпийския медал" е лъжа. Нешка Робева се радваше на олимпийския медал на отбора и дори каза, че абсолютно незаслужено преди нас са испанките, както беше и през 1996-та.  С обвинения, че някой "завижда" на някой, няма да постигнем нови успехи, няма и да се радваме на старите.

Нешка Робева не завижда за чужди медали: тя винаги е била прекалено заета да работи за своите.

Колкото до бенефиса на момичетата, да, щеше да е прекрасно, ако Нешка беше помогнала със съчетанията за този празник. Честно казано, въпреки че много се радвах на отбора, самите композиции на бенефиса не ме зарадваха с ефектност и оригиналност. Хареса ми решението за представянето на Любомира Казанова с червена лента, както и нейното изпълнение. За останалите съчетания мисля, че можеше да се направи много: и като костюми, и като композиция, най-вече. Иначе видях, че всички играха с емоция, а най-вече Хриси.  Радвам се за отбора и се гордея с техния труд и успехи. Очаквам от новия ансамбъл още по-силни класирания. Сигурна съм, че Нешка можеше да помогне в замисъла на този бенефис да има повече оригиналност и по-малко показност.

Надявам се искрено, че и без да е част от управителния съвет госпожа Робева ще остане да подкрепи двете ни силни гимнастички в момента: Невяна Владинова и Катрин Тасева. Те са бъдещето и те заслужават да работят с някой, който ще постави такива съчетания, че да покаже силните им страни със страхотен блясък и да не даде възможност на съдиите да видят недостатъци. Недостатъци има всеки, но през годините композициите на Нешка не ни позволиха да ги видим нито в Илиана, Лили и Анелия, нито в техните наследнички. За съжаление, на бенефиса на ансамбъла недостатъците се видяха. И те ще се видят, когато отново влезем в борба за медали, ако не работим с най-добрите специалисти, които имаме.

Скоро гледах съчетанията на Катрин отново и коментарът на испанската телевизия беше, че с лентата тя показва "истинско художествено изкуство."  

Благодарна съм на Неви и Катрин за техният талант, който не се изчерпва с атлетичността, а е свъзан и с тяхната борбеност: с това, че приеха предизвикателството да защитят българския стил и да покажат композиции, които се открояват от всички останали.  

Невяна на всяко състезание играе с огромна мотивация, демонстрира шампионски дух, огромен напредък в работата с тяло, страхотна изразителност. Седмото място на Невяна в Рио е огромен успех, който можеше да бъде много по-голям, ако по-рано й беше даден шанс за международни изяви.

Катрин е качествена гимнастичка, с красиви линии, страхотна лекота в движенията, с естествена артистичност, която веднага грабва публиката. Тя също заслужава не само оценки над 18, но и много медали.


Днес Катрин празнува рожден ден: напред и честито!