сряда, февруари 8

Къде са армиите на ЦСКА?

Вече няколко пъти писах за Биляна Проданова, една от най-талантливите гимнастички в България. След като Биляна не получи шанс да играе на световното миналата година, за моя голяма изненада, и възхищение, те продължи да тренира, и се яви и на контролните и тази година. Гледах на запис всички изпълнения от първото контролно, на което българските съдийки класираха Биляна последна. 

Всички допуснаха много грешки на това контролно, включително и победителката, Анастасия Киссе. Другите състезателки, Сара Стайкова, Мария Матева и Румяна Велинова имаха сериозни грешки в почти всяко съчетание, включително гонения на уред извън килима (Стайкова - няколко пъти, Велинова),възел на лентата (Матева) и многобройни залитания (Матева, въпреки че в този вид грешки Румяна Велинова държи някакъв своебразен личен рекорд). 

При тези обстоятелства последното място на Биляна на контролното състезание се стори шокиращо необяснимо не само на мен, но и на много други фенове на гимнастиката. Може би е станала някаква грешка, казахме си. Някаква колосална грешка. Някаква огромна, космическа грешка. Такава грешка, че Румяна Велинова да се класира трета, а Биляна: шеста. Такава грешка, която би позволила, например, на вашия иначе симпатичен съсед от 5-тия етаж, да победи Веселин Топалов на шах. Защото разликата между талантливата Биляна и протежето Румяна е точно толкова голяма.

При второто контролно обаче не остана място за спекулации. Няма грешка, няма случайност.  Националната треньорка Илиана Раева заяви пред пресата: "цяла армия да дойде от ЦСКА, Биляна няма да види състезание." Става дума за международно състезание, разбира се. А на вътрешните, за по-сигурно, ще я класираме последна, както и да играят другите. Не просто подигравка: инквизиция на таланта.

Знаете ли, преди ме беше яд най-вече, че в България е пълно с нагласени търтеи, с мързеливи шуробаджанаци, с посредствени принцеси-парцалеси. Сега още повече ме е за друго: яд ме е, че никой друг не го яд. 

Не е толкова тъжно, че за пореден път някое протеже ще се класира 25-та на международно състезание, а българските вестници ще я наричат "звезда". Тъжното е, че на това протеже никой няма да му каже: "Не те ли е срам да играеш толкова зле и да се приемаш за звезда???" Няма кой да ръкопляска на ощетените. Няма кой да освирка връзкарите. Няма армии. Няма революции. Няма войводи. Няма нито един "сам юнак на коня"!!!

Тъжното не е, че на Биляна няма да й се даде шанс, дори да дойдат "армии". Тъжното е,  в ЦСКА не е останал нито един последен воин. И никой няма да я защити. Клубът е на път да позволи на Илиана Раева да стъпче една от най-големите им гимнастически надежди. Тъжното е, че след Биляна, този клуб няма друга такава гимнастичка на хоризонта. И ако не се застъпят за нея сега, няма да имат позиции да го направят и за никое друго дете. Може би от ЦСКА не разбират, че това е последният им шанс, и то не за медал. Това е последният им шанс за достойнство.

"Последна":


 

"Звезда":