петък, март 16

Ново лунно съчетание за българките: дали е достатъчно?

След като преди известно време се оплаквах, че българският национален ансамбъл играе под чалга съпровод, тази година, за удоволсвие на любителите на класическата музика, отборът излиза с пет топки по лунната соната:



Съчетанието е елегантно и излгежда много гладко изиграно, дори сега, още в началото на сезона. За мен обаче то не успява да поднесе на публиката познатият заряд и почерк на българската школа. Прави ли ви впечатление, че пости всички улавяния са с две ръце? За съчетание с пет топки, тук за мен рискът е сведен до някакъв нов за България минимум. Музиката е красива, но не виждам тръпката и новаторството. Наистина български отбори (и не само) са поднасяли на публиката съчетания от които ти спира дъха, с елементи, които никой друг не прави. Това съчетание не е такова.

Може би отборът е предпочел да играе "на сигурно" на Олимпиадата. Това е един сравнително логичен избор, но не изцяло правилен. Защото съществува реалната възможност другите отбори също да играят на сигурно с уредите, но някои от тях да покажат по-трудни елементи с тяло, които на са в репертоара на нашите момичета и така пак да ни победят. Ние се откроявахме преди с риска и оригиналността, с артистичната интепретация на музиката. Сега не се открояваме вече.

За сравнение, ето го и съчетанието на най-сериозните кандидати за олимпийското злато, Русия. Струва ми се, че сега те са тези, показват по-интересни изхвърляния и рисковани размени, каквито преди бяхме виждали от български ансамбли. Ще им е много трудно да изиграят това сложно съчетание без никакви грешки, но ако го направят, ще си струва.