понеделник, януари 17

Ако имитираме рускините, няма да ги победим

На 13ти януари се проведе контролно състезание за млади гимнастички, които се стремят да попаднат в националния отбор на България.Благодарение на българския форум за художествена гимнастика и сродни спортове (http://www.rgym.info/forum/index.php), успях да гледам съчетания от контролното. Най-много ми харесаха Симона Дянкова, Невяна Владинова, Сияна Христова, Калина Пенева (родени през 1994-та),Елена Башева и Александра Нушева(1995-та),Вили Бангова (1996-та) Женина Трашлиева и Радина Филипова (1997-ма).

Единственото,което ме притесни е, че в някои от съчетанията личи стилът на вече известни гимнастички, особено на звездата Евгения Канаева и на други състезателки от Русия. Харесвам Канаева страшно много и разбирам защо много гимнастички и треньорки от цял свят биха си я избрали за пример. Но истината е, че Канаева е само една и тя винаги ще бъде оригиналът, който останалите могат само да я копират. Дори ако изпълнят безупречно същите движения като Женя, те няма да предизвикат същия възторг.

Затова искам да споделя с вас не съчетание, което напомня за някоя многократна шампионка, а съчетание, което е оригинално, изпълнено с устрем и собствен стил. За мен това съчетание е топката на Невяна Владинова от "Левски". Изпълнението на младата състезателка от "Левски", въпреки някои забележими грешки, просто казва: "Аз съм различна, аз съм Невяна". Такова уверено послание трябва да излъчват гимнастичките от българската школа, ако искат да продължим да имаме школа.