неделя, март 8

Сама Боряна в защита на българската школа, победи украинките с много късмет

Боряна Калейн стана трета в многобоя на турнира от серията за Гран При в Бърно, спечели златото на бухалки, както и сребро на лента. Основната конкурентка на българката, бъдещето на украинската школа, Влада Николченко игра с много грешки, а от турнира отсъстваха състезателките на Русия, Израел и Италия, както и две от най-силните гимнастички на Беларус. Боряна има заложена много трудност в своите съчетания, показа отново трудни пируети, риск с уреда. По отношение на композиции за мен се открои обръчът, но с техниката си на бухалки тя наистина демонстрира предимството на бъгларската школа, докато много от състезателките в първите 8 имат статични бухалки.

В Бърно обаче изгря с пълен блясък и новата звезда на Украйна, Христина Похранична, изключително елегантна гимнастичка с огромно бъдеще. Техният отбор в момента расте, минава през много грешки и предстартови трески. Христина, Йева Мелешчук и Виктория Оноприенко са много млади, но са готови да влязат в битки за място в първите 6 в света скоро. Влада Николченко все по-често ще заплашва позициите на рускините и израелката Линой Ашрам в тройката на света.


Както и миналата година, единствената защитничка на мястото на България в елита продължава да бъде Боряна.  Все още не сме имали възможност да видим състезание на Катрин Тасева и Невяна Владинова, които през 2019-та минаха през разочароващи класирания, липса на изненада и оригиналност в съчетанията, много грешки, а при Невяна и контузия. Другата най-силна националка, Татяна Воложанина, направи своя дебют на голямо международно състезание, показа изключителна пируетна техника, но е още непозната на съдиите и ще е трудно да се наложи точно през олимпийската година.  Българският отбор има да извърви дълъг път, за да може да се намеси в борбата за медалите на Олимпиадата. 

Като цяло, младите състезателки в България, които идват след утвърдените Катрин и Невяна продължават да не получават достатъчно възможности да се покажат пред света, а утвърдените въртят едни и същи елементи в композициите си, и то не достатъчно чисто. През това време отборите на Русия, Украйна и Беларус и Израел развиват няколко нови звезди едновременно, Израел има истинска една звезда и втора състезателка от висок калибър. Силни състезателки има и в отборите на Италия (моите любимки!), Япония, Грузия, Словения. 

Трудно ми е да бъда оптимист за олимпийските ни надежди през 2020-та, но ако имаме какъвто и да било шанс за медал в индивидуалното, този шанс се казва Боряна Калейн.