сряда, януари 29

За кюфтето, желираните гащи, щъркела и хипопотама: по гимнастически

От близо 20 години ходя по състезания по гимнастика и около мен седят различни величия: бивши гимнастички, треньорки, корепетитори, и най-вече, майки, лели, съседката от 6-тия етаж във всеки блок с гимнастичка, малки деца, по-големи деца, тук-таме и по някой баща или дядо...

През тези години успях да чуя много неща по адрес на гимнастички и треньорки. Като ги чуеш веднъж, после, и да искаш, не можеш да забравиш какво си чул. Подготвила съм една малка купчина бисери, а бисерите, както знаем, се намират сред тинята на дъното.... на бездънната човешка душа. Ето ги:



Между треньорки: "Вашата възпитаничка много е надебеляла. Надула се е като балон. Ако я боднеш с една губерка, ще изтече само мазнина и некадърност."

"Това дете има кръгли прасци, като репички. С тия прасци, далеч няма да стигне. Всички балетни позиции ги прави много грозно."

"Как може да е толкова ниска? Ами придвижва се по килима с едни малки стъпчици, не мога да я видя. Трябва да порасне метър и половина"
"Абе, Георгиева, тя сега е 1.50 м, като порасне още толкова, ще стане 3 метра."
", да де, дано тогава забележат, че не я бива."

"Гледай, гледай, защо това кюфте са го облекли в розово трико с финтифлюшки?"

"Задник като на хипопотам, а отпред: плоска като шахматна дъска"

"Треньорката на сещаш се кой клуб днес пак се е гримирала като крокодил на квартална седянка."

"Ти виждал ли си толкова дебели крака? Обиколката им е колкото на греди за футболна врата. Да я правим вратарка. Ще уплаши нападателите с това пембяно червило."

Майка: Тази гимнастичка е ощетена от природата. С това безизразно лице, с тия малки устни.
Бащата: Че на нея устни не й трябват, за да играе гимнастика.
Майка: Гошо! Гошо! И на теб не ти трябват, щото много приказваш. Я си трай.

" С едни дълги крака, стои като щъркел. Да си виждала щъркел да направи кълбо напред? Ами кисне с уреда под мишница на един крак. И с тоя нос, ще продупчи тавана на залата."

"Здравата се е засилила. Ще намуши дръжката на лентата в гащите на съдийките.
Баща: Е, то всички това искаме"

"Защо е толкова слаба? От главата й само уши се виждат."

"Кажи на госпожата, маме, че като имате синки по краката, ще играете с дълги трика. С тия бели крака на синки, като мухлясало сирене. А ти не можеш ли, като изпускаш бухалките, да не ти падат точно по краката?"

"Мамо, защо госпожата по балет е с коса като карфиол от туршия?"

Треньорка 1:По-грозни шанета не съм виждала. Ама върти се като уморен пор.
Друга треньорка: По-бавно ги прави. Аз уморен пор не съм виждала.
Треньорка 1: Е, виж в огледалото.

"В това съчетание е предвидено 4 гимнастички да се правят на октопод и да напипат топките с пипалата си, след което да омотаят всичко. В това време петата стои в позиция в ъгъла и гледа лошо."

"Уж нали ги избират да са еднакви в ансамбъла, защо едната е с врат като жираф? Ръцета й са къси, но вратът й стърчи над другите."

"Това дете е квадратно. С тези широки рамене, как се намуши в трикото, не знам."

"Пак е зашляпала като пингвин по килима с плоските стъпала. Ами поне на пингвините не са им криви краката."

"Мързи я, много я мързи. Ето сега закачи обръча на тавана, и чака тавана да падне, за да си направи елементите, в това време със сестра й тайно гризат солети като преяли мърши."

"И на мен толкова да ми тежаха задните части, и аз щях да си изкълча глезена. Няма такъв глезен, дето да понесе толкова кила."

"Като скача това момиче, едното й копито много странно стърчи."

"Засилва се за скок, като гладен носорог."

"Ти каза ли на госпожата, че в зелени трика с полички стоите като зелки? Да си го облече това тя вкъщи."

"Ужас, падна й едната цвичка от лапата, сега пируетите ще ги направи като пияна катерица."

"Пратете тяхната треньорка да си оскубе мустаците и веждите."

"Гледай, гледай, подрусват се все едно са със желирани гащи. То не може да ядеш като крава по цял ден. Американските гимнастички ядат бургери и на бургери са заприличали, само кетчуп липсва."

"Върти се като бургия, ще пробие дупка в килима."

"Тази е от друга държава, ама тренира с нашите. Виж, че има и други кривокраки крави."



И така. Нямам снимки на описаните и описващите, а не са й нужни, защото прилики с действителни лица, разбира се, НЯМА. Но ако някой ден се почувствате като мързелива желирана кифла с плоски стъпала, дълъг врат, и грим на таласъм, знайте, че някъде по света има някой, когото Вашите недостатъци правят щастлив. По няколко минути на седмица този човек се кефи да каже на леля си, баба си и дори на съседката колко кривокрако недостатъчен сте Вие, колко хипопотамски тромаво залитате по сцената на живота, в зелево зелените си дрехи. И как няколко козметички практически съществуват, за да се борят с Вашето окосмяване.


А през другото време всички работим, ядем, спим и понякога си кимаме с глава в асансьора.