понеделник, декември 26

806 лева и 25 стотинки за танцьорите, но безсрамието е безплатно

С голяма погнуса и известна доза гняв прочетох това интервю с Нешка Робева (http://www.blitz.bg/news/article/124744), в което журналистката Надежда Ненова я "обвинява", че фирмата на госпожа Робева е получила хонорар от 516 000 лева в течение на 1 година и 4 месеца (16 месеца), за изпълненията на танцовата трупа, ръководена от госпожа Робева. Трупата вкючва 40 танцьори и оркестър, има разходи за костюми, грим и други разходи като всяка танцова формация. Според журналистката хонорарите били "неоправдани", защото предаването имало 3% гледаемост. Не знам дали нейната статия има 3% четаемост, но, нейсе, притеснява ме друго.

Забелязала съм, че много журналисти в България, освен, че са скарани с българския език и че не ценят изкуството, имат проблеми и с математиката. Затова предлагам малко елементарна помощ.  Нека да забравим, че трупата на госпожа Робева има нужда от костюми, грим, оркестър. Да приемем, че шивачите, гримьорите, музикантите живеят без хонорари, на фотосинтеза. Не е така, но за плиткоумните се опитвам да държа нещата плитки. Значи, нека да приемем, че тези 516, 000 лева са били разпределени за тези 16 месеца между 40-те танцьори в трупата.

Значи, 516 000 делено на 40 =12 900 лева на танцьор за работа в течение на 16 месеца, безкрайни репетиции, физическа подготовка, хореография. 

Продължавам с елементарната математика.

12 900 лева делено на 16 месеца (защото всеки месец от тези 16 месеца, тези танцьори са работили като луди) прави колко? 806 лева и 25 стотинки на месец.

За 40 танцьори от световна класа, които са играли из цяла Европа и на Бродуей, водени от един от най-известните треньори и хореографи на 20 и 21 век, Нешка Робева, чиито танцови продукции са сравнявани от световните медии с "Lord of the Dance".  Мога да ви уверя, че на "Lord of the Dance" за 800 лева и 25 стотинки не само един танц няма да играят, не репетиция няма да направят, ами няма да си мръднат малките пръстчета на чевръстите танцьорски крака.

Ама танцьорите на Робева, видите ли, "присвоили пари", половин милион в течение на година!!! За първи път чувам как на някой ще му платят хонорар по договор, пък ще излезе, че е "присвоил". Но да се съсредоточим върху математиката, не върху езика. Половин милион, ама не!

Не е така. Не е никакъв половин милион. Става дума за 806 лева и 25 стотинки месечно за един къртовски и крайно специализиран труд на едни 40 души, които са единствени в България, и които, ако не сте ги гледали, не стъпват на земята. И които са ги гледали 3% от зрителите на българска телевизия (подозирам, че това са същите 3% в страната, които ходят и на опера, операта също не е "Стъклен дом"). Не искам да принизявам още нещата и да сравня този "хонорар" с хонорарите на някоя чалга певица, на стриптизьорка или дори с месечния бакшиш, които събират сервитьорките в някои по-скъпички софиийски заведения.

Обаче и без да правя такива сравнения, аз си оставам погнусена и малко гневна от нападките на журналистката Ненова, която не може да смята. А все пак е Коледа. Пък и в друго време от годината е лошо човек да отглежда в душата си погнуса. 

Затова имам към Надежда Ненова едно благотворително предложение: нека играе 1 месец в трупата на Нешка Робева. 

Само че искам да се явява на всички репетиции, да си прави сама костюмите и грима, да не се оплаква от мускулна треска и после да излезе на сцена, един път за тоя един месец. И да покаже двигателната култура и актьорското майсторство, което показват 40-те танцьори в трупата на Робева.  Ще й платя лично 806 лева и 25 стотинки. Не ме интересува колко хора ще я гледат, нека просто танцува един месец, няма да я карам да докара 3% гледаемост. Аз ще я гледам в гледаемост от 1 човек и ще викам силно "Браво!" Защото аз поне си знам, че ме бива повече с математиката, отколкото с танците.  И поне ценя уменията на другите хора. И поне съм готова да си платя, за да гледам виртуозни танцьори. Заповядайте, Надежда Ненова, играйте един месец като танцьорите на Робева. За 806 лева и 25 стотинки.

Ама ще кажете, те, тези танцьори, от малки са се учили да се движат така. Именно де. Който години наред на нещо се е учил и е станал страхотно добър, толкова добър, че да го покажат по телевизията, може все пак да заслужава някакви пари! А 806 лева и 25 стотинки изглеждат още по-смешни на фона на години работа над себе си като танцьор. Ако иска, госпожа Ненова, може да вземе и няколко години частни уроци, и тогава да стигне до игра с трупата. Но аз пак ще й предложа толкова: 806 лева и 25 стотинки на месец. Все пак според нея това са много пари, чак "неоправдани".

Съмнявам се, че ще ми поиска парите. За такъв труд и за изпълнение на такова ниво, без съмнение, 806 лева и 25 стотинки са смешна сума. Защо да се поти за тях, когато, за да си безсрамен не се искат нито усилия, нито езикови познания, нито математически умения? 

Поне безсрамието е безплатно.

П.С. В интервюто се казва, че прокуратурата била "сезирана" за този хонорар? За какво точно е сезирана прокуратурата,  да не би да е заради това, че се опитваме да уморим от труд и глад 40 танцуващи момичета и момчета и един оркестър?