четвъртък, август 22

Всичко тече, нищо не се променя

Световното първенство по художествена гимнастика в Киев започва другата седмица. Много време изтече в подготовка за този шампионат и четохме много за промените в българската федерация и в националния отбор. Да, имаме нов президент на федерацията, Илиана Раева , имаме и нов национален треньор, Ефросина Анелова. И в общи линии, промените спират тук.

При индивидуалните състезателки, освен утвърдената ни гимнастичка Силвия Митева, ще отиде, за пореден път, Мария Матева. Мария Матева смени съчетанието си с обръч, което според много фенове и специалисти не й отиваше. Това е една съвсем минимална, макар и положителна промяна. Мария е най-добра на топка, където от доста време изпълнява едни и същи елементи, но ги прави чисто и играе това съчетание с лекота и удоволствие. Не мога с ръка на сърцето да кажа, че на бухалки и лента има оригинални композиции, каквито бихме очаквали от българка. Имаме други момичета, които са и по-интересни, и по-качествени, и които, за пореден път НЯМА да отидат на световно първенство. Може би някои от тях са контузени, и в такъв случай трябва да се запитаме как така тренират, че да се контузят до една...и защо не ги пазим здрави и във форма.

А иначе, с какво, освен с новия обръч на Мария Матева, се промениха нещата, откакто Ефросина Ангелова пое отбора? С нищо.

Всъщност, забравих, ние от Матева не очакваме медали. Очакваме 15-то място. Защо имаме такива ниски очаквания? Защо не искаме поне да е в осмицата? Най-вероятно защото така е по-удобно после да кажем, че сме си постигнали целите.

Но нека погледнем и ансамбъла, защото от ансамбъла все пак очакваме класиране в първите 6. Там също настъпиха промени. Изгониха две състезателки, никой не разбра защо. Други изненади нямаше: просто Цветелина Стоянова веднага попадна в ансамбъла след скандалното изгонване. Промените са козметични, а резултатите са... трагикомични. Ето го съчетанието с топки и ленти, по един музикален съпровод, абсолютно лишен от емоция и оригиналност. В тази композиция няма никаква градация и напрежение, защото самата музика е монотонна, и защото при всяко улавяне състезателките стоят една срещу друга и изчакват уреда:



Толкова ли нямаше кой, в цяла България, да измисли едно не толкова скучно съчетание? Или, ако трябва, някой извън България? При положение, че Адриана Дунавска и Лили Игнатова, например, измислиха страхотни съчетания на чужди отбори, да ги бяхме помолили за малко помощ.

Другото съчетание, с 5 чифта бухалки, се играе на по-интересна музика, има повече динамика, въпреки че сме гледали и по-интересни колаборации със сигурност. По-скоро ме притеснява, че се вижда разминаване в синхрона, което, разбира се, е въпрос на отработване.



И така, ето я прогнозата на лудата фенка за световното в Киев:

- при чиста игра ансамбълът ще влезе в първите 6, с бухалките има шанс и за по-силно класиране; грешките на другите отбор биха им дали шанс.

- Мария Матева, както винаги, между 15 и 22-ро място

- Силвия Митева има голям шанс за шестицата, но е много вероятно двете рускини, двете украинки, Станюта от Беларус и Сон Корея да я изпреварят. Също силни конкурентки са Дурунда от Азербайджан и Ривкин от Израел. Няма финали на уредите, така че класирането в многобоя между 3-то и 6-то място ще зависи от това коя ще греши по-малко.


Така ще протече поредното световно първенство, на което бихме могли да се представим по-силно, и по запомнящ се начин, ако наистина правехме промени, а не само смени и размени.